DE PARTIJEN DOORGELICHT

HOOGSTRATEN

CD&V


CD&V werd in 2006 met voor het eerst met Tinne Rombouts als lijsttrekster de grootste partij in Hoogstraten en ging na een woelige coalitievorming in zee met het KVB van Arnold Van Aperen die uiteindelijk toch weer voor zes jaar burgemeester werd. Zes jaar geleden verloor Tinne Rombouts bijna zeshonderd voorkeurstemmen en de partij één zetel, maar het bleef wel de grootste en slaagde erin na een toegeving aan N-VA om aan de macht te blijven en Hoogstraten kreeg daardoor voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester. Als de partij kan standhouden en niet opnieuw moet inboeten, dan zal de sjerp in het CD&V-kamp blijven. De partij heeft naar eigen zeggen met iedereen wel gesprekken, maar van een voorakkoord is geen sprake.


HOOGSTRATEN LEEFT


Hoogstraten Leeft behaalde in 2012 een score van negen zetels en was daarmee niet ontevreden. De partij was de opvolger van het KVB van Arnold van Aperen die voor de eerste keer geen lijsttrekker meer was en een nieuwe start wilde maken met nieuwe mensen én een nieuwe naam. Een sterk debuut dus, maar net niet genoeg om in de meerderheid te komen en het belandde noodgedwongen in de oppositie. Als de partij terug kan winnen en opnieuw minstens de evenknie kan worden van CD&V beloven het boeiende en harde coalitiegesprekken te worden met Marc Van Aperen als kopman en mogelijke burgemeester. Alleen heeft de partij niets om mee uit te pakken naar de kiezer toe en zal het moeten proberen te scoren met een ambitieus programma.


N-VA


Vanuit het niets en onder impuls van voormalig schepen Joyce De Sager en huidig schepen Jef Vissers werd N-VA opgericht in de aanloop naar de verkiezingen van 2012. In de flow van nationaal partijvoorzitter Bart De Wever behaalde het vijf zetels. De overwinning smaakte nog zoeter toen het na de verkiezingen vier van de vijf zetels wist te vergulden in een schepenambt. Ondertussen stopte schepen De Sager wel, maar er kwamen ook enkele nieuwe gezichten bij. Kan de partij weer de lachende derde worden? De kans is reëel want Hoogstraten Leeft en CD&V zullen vermoedelijk beide wel onder elkaar uitmaken wie de grootste partij wordt. Daarna is het voor N-VA kijken wievan de twee het meest aan hun wensen tegemoet gaat komen. Al zal het burgemeestersambt waar lijsttrekker Michel Jansen naar eigen zeggen van droomt quasi onmogelijk zijn. Noch Tinne Rombouts noch Marc Van Aperen gaat dat ambt in de weegschaal leggen. Mogelijk kan de partij ook wel wat profiteren van het niet meer opkomen van Vlaams Belang. Die behaalden in 2012 net geen één zetel meer.


ANDERS


Anders was in 2012 een nieuwe partij die opkwam na het samengaan van Groen, HOOP en sp.a waarvan die laatste nog nooit een zetel had gehaald. Groen haalde in 2006 twee zetels en HOOP eentje. Samengeteld behaalden ze hetzelfde resultaat in 2012. De partij kiest nu resoluut voor verjonging met Maarten Leemans als lijsttrekker en dat kan voor stemmen zorgen, maar is dat voldoende om een rol van betekenis te spelen? De kans is reëel dat het zeker gaat standhouden, maar of de verjongingskuur voldoende is om meteen een extra zetel binnen te halen is weinig waarschijnlijk. Als Hoogstraten Leeft en/of CD&V plots gaat flirten met de grens van een absolute meerderheid en genoeg heeft aan een kleine partij om een voldoende grote meerderheid te vormen, maakt Anders kans op deelname aan de meerderheid maar die kans is dus eerder onbestaande. Een nieuwe oppositiekuur lijkt het hoogst haalbare.