Cordon in het echt: Hoogstraten sluit kleine sluipwegen tussen België en Nederland met containers af

De politie Noorderkempen controleert de grote invalswegen en heeft samen met de stad containers laten plaatsen op de kleine wegen.
RV De politie Noorderkempen controleert de grote invalswegen en heeft samen met de stad containers laten plaatsen op de kleine wegen.
De stad Hoogstraten en de politie Noorderkempen nemen het serieus wat betreft Nederlanders en Belgen die zonder geldige reden de grens willen passeren. Verschillende sluipwegen zijn afgezet met containers. Op de grote doorgangsroutes staan politiecontroles. “We moesten vaststellen dat de regels nog altijd massaal genegeerd werden door zowel Nederlanders als Vlamingen”, zegt burgemeester Marc Van Aperen. 

De politiezone Noorderkempen telt in totaal zo’n dertig grensoverovergangen die onmogelijk allemaal permanent bewaakt kunnen worden. Daarom werd beslist om net als in andere politiezones in de grensstreek enkel de grote overgangen permanent te bewaken. Daar werden ook grote waarschuwingsschermen geplaatst. Aan de overige grensovergangen werd frequent gepatrouilleerd en gecontroleerd. Maar dat laatste bleek niet voldoende. “Het werd zaterdag héél snel duidelijk dat er nog veel Nederlanders én Belgen via de kleine wegen de controles probeerden te omzeilen”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). “Omdat de politie de opdracht van het kernkabinet met de huidige politiecapaciteit onmogelijk kon uitvoeren, werd er na overleg met de stad beslist om bepaalde kleinere toegangswegen fysiek af te sluiten door middel van onder meer containers.”

Deze container staat in Meersel-Dreef
Peter Vanderveken Deze container staat in Meersel-Dreef

Locaties

Deze containers staan op de Chaamseweg, de Dreef, het Heieinde, de Zwaluwstraat, de Merenweg, de Kettingdreef, Oosteneind, de Meerleseweg, Hal-Groeske, Haldijk-Schoorstraat en Bosuil-Beukendreef. Op deze manier kan alle verkeer uit Nederland en België omgeleid worden naar de grote controlepunten, waar de politiediensten kunnen bekijken of de verplaatsingen naar België gerechtvaardigd zijn. De vier toegangswegen bevinden zich aan John Lijsenstraat, Strijbeekseweg, Ulicotenseweg en Castelréweg. 

Ernstig

Burgemeester Marc Van Aperen betreurt dat deze drastische maatregelen genomen moeten worden, maar benadrukt de ernst van de situatie. “We moesten deze maatregelen wel nemen. Er bleef immers een grote toestroom van Nederlanders die België probeerden binnen te komen, om te winkelen, om te tanken of om te komen fietsen of wandelen. We zouden liever de sluipwegen niet afsluiten, maar onze politiediensten kunnen nu eenmaal niet elke invalsweg vanuit Nederland controleren. Hopelijk kunnen we onze Nederlandse buren weer snel bij ons verwelkomen, maar nu moeten we even afstand bewaren.” 

De burgemeester hoopt tenslotte nog op solidariteit. “Dit is geen fijne maatregel voor de landbouwers die velden hebben in beide landen en die gewend zijn om de kleine wegen te gebruiken. Maar ik roep op tot solidariteit van iedereen. De maatregelen die de federale overheid oplegt, zijn hard, maar nodig. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, zodat we samen het coronavirus kunnen overwinnen.”

De politie Noorderkempen controleert de grote invalswegen en heeft samen met de stad containers laten plaatsen op de kleine wegen.
RV De politie Noorderkempen controleert de grote invalswegen en heeft samen met de stad containers laten plaatsen op de kleine wegen.
Ook fietsers mogen niet de grens over.
Peter Vanderveken Ook fietsers mogen niet de grens over.

Regels

De stad en de politie maken nogmaals duidelijk dat je om drie redenen nog de grens over mag als Nederlander: om in België te gaan werken als telewerk niet kan, om in België hulp te verlenen of in het kader van co-ouderschap.

Ook in het Limburgse Kinrooi werd de grens afgesloten.

Grenscontrole aan Strijbeek in Hoogstraten.
Peter Vanderveken Grenscontrole aan Strijbeek in Hoogstraten.
De politie Noorderkempen controleert de grote invalswegen en heeft samen met de stad containers laten plaatsen op de kleine wegen. Ook in Meersel-Dreef is een container geplaatst.
RV De politie Noorderkempen controleert de grote invalswegen en heeft samen met de stad containers laten plaatsen op de kleine wegen. Ook in Meersel-Dreef is een container geplaatst.