Chef-kok Lewis treedt in voetsporen El Bulli

THOMAS SNIJDERS UITGENODIGD IN BARCELONA DOOR WERELDCHEF ALBERT ADRIA

De Spaanse sterrenchef Albert Adria (m.) kwam enkele weken geleden eten in restaurant Lewis van Thomas Snijders. "We waren enorm vereerd."
Toon Verheijen De Spaanse sterrenchef Albert Adria (m.) kwam enkele weken geleden eten in restaurant Lewis van Thomas Snijders. "We waren enorm vereerd."
Thomas Snijders (37) is voor een week vertrokken naar Barcelona. Niet om de politieke situatie te bestuderen, de chef-kok van Lewis gaat er een week aan de slag in Bodega 1900, een van de zes
restaurants van meesterchef Albert Adria, bekend van het nu gesloten El Bulli. De Spaanse chef-kok was namelijk erg onder de indruk van zijn etentje bij Lewis. "Wat de toekomst brengt? Dat weet ik nog niet."

Dirk Peeters van het wereldberoemde patisseriebedrijf Didess uit Gierle richtte recent samen met Albert Adria en Rudy Van Beylen R&D Food Revolution op, waarbij de drie experimenteren met nieuwe kookmethodes. Adria is een absolute sterrenchef. Hij richtte El Bulli op, dat meermaals werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld en werd meer dan eens gelauwerd om zijn gedurfde kooktechnieken.

Snijders aan het werk in Lewis.
Ton Wiggenraad Snijders aan het werk in Lewis.

Pulpo

Enkele weken geleden belde Dirk Peeters van Didess en R&D Food Revolution naar Thomas Snijders. Hij wilde enkele dagen later komen eten met enkele mensen. "Maar hij wilde niet zeggen met wie", lacht Thomas.


"Tot die vrijdagochtend. Toen verklapte hij dat met onder meer Albert Adria was. Ik moest wel even slikken, maar tegelijkertijd waren we als team enorm vereerd. We mochten ook niet ineens iets heel speciaals doen. We hebben het wel aangedurfd om pulpo (inktvis) te maken. Iets waar ze ginds echt wel in gespecialiseerd zijn. Mijn souschef verklaarde me zot. Maar hij was er weg van. "De beste, na die van mij natuurlijk", knipoogde hij. Daar zijn we echt trots op. Hij was blijkbaar enorm verrast door onze manier van koken."

Kaartje

Thomas en Albert Adria geraakten even aan de praat en uiteindelijk gaf de Spaanse sterrenchef zijn kaartje af. Thomas aarzelde niet en nam de volgende dag al contact op. "En zo is de bal aan het rollen gegaan", glundert Thomas. "De bedoeling is dat ik nu week om week naar Barcelona trek om er telkens enkele dagen echt mee te draaien in het team van zijn zes restaurants", vertelt Thomas.


"Dat alleen al is voor mij een enorme ervaring. Niet alleen de nieuwe smaken of de technieken, maar de sfeer, de beleving die in die restaurants hangt. Die liefde voor goed eten, dat zijn dingen die ook ongetwijfeld mee naar hier zal nemen. En de kansen om contacten te leggen zijn legio. En wat de toekomst brengt ? Dat weet ik niet. Ik vind het in elk geval nu al spannend genoeg."

Lewis blijft open

Starten zal Thomas doen in Bodega 1900. Daarna volgen de andere zaken Ticket, Pakta, Nino Viejo, Hoja Santa en Enigma.


Thomas Snijders baat nu vijf jaar Lewis uit. Daarvoor had hij samen met zijn ex-partner Het Eglantierken (dat nog altijd bestaat en goed draait, red). Als kleine jongen stond hij thuis al in de kookpotten te roeren al is hij toch eerst als schilder aan de slag gegaan. Maar uiteindelijk werd het dus toch de horeca na onder meer stages bij Sergio Herman en Wout Bru.


"Ik zou het niet meer kunnen missen. De klanten moeten overigens geen schrik hebben de komende weken. Lewis zal gewoon open blijven. Mijn souschef wordt tijdens mijn afwezigheid de chef en een andere vriend springt in als souschef."