Buurgemeente Chaam gebelgd over 'vrachtwagenban' in Hoogstraten

De stad Hoogstraten wil zo snel mogelijk doorgaand vrachtverkeer uit de kernen van Meer, Meerle, Minderhout, Wortel en Hoogstraten weren. In het Nederlandse Chaam reageren ze verbolgen, want daar zien ze al dat doorgaand verkeer hun kant opkomen. Het bestuur van Alphen-Chaam beweert dat er vooraf geen overleg is geweest.

Volgens Alphen-Chaam was er beter eerst overleg geweest over de Hoogstraatse maatregelen tegen doorgaand zwaar verkeer, want nu zou de Chaamse dorpskern nog meer belast worden. "Toen we recent een tonnagebeperking invoerden op enkele kleinere wegen zoals de Koestraat, zijn er wel vragen gekomen uit Baarle-Nassau", reageert burgemeester Tinne Rombouts (CD&V). "We zijn nu ook in overleg met Castelré om eventueel wat aanpassingen te doen. We hebben wel ooit vragen gekregen van een mobiliteitsambtenaar namens de drie gemeenten Gilze-Rijen, Chaam en Baarle, en daar hebben we ook op geantwoord. Chaam zit misschien ook met een mobiliteitsprobleem en ze halen nu onze situatie aan om dat aan te kaarten, maar onze plannen gaan niet meteen extra verkeersdruk bij hen veroorzaken."

Vanaf de grens

De plannen van Hoogstraten zijn ingrijpend. Enkel vrachtwagens die in Hoogstraten of de deeldorpen moeten leveren, zullen nog toegelaten zijn. Signalisatie zal al vanaf de grens met Nederland zwaar doorgaand verkeer rònd Hoogstraten doen rijden. De installatie van vrachtwagensluizen met camera's met nummerplaatherkenning in de dorpskernen van Hoogstraten, Meer en Meerle maakt het mogelijk overtreders te registreren en te beboeten.


Voor lokale transporteurs en ondernemers die niet op de Transportzone in Meer gevestigd zijn, heeft de tonnagebeperking geen gevolgen. Zij zullen zich kunnen registreren op een 'whitelist', waardoor hun voertuigen en de voertuigen van hun leveranciers niet beboet worden. De camera's worden binnenkort geplaatst. Daarna volgt een proefperiode van drie maanden. Pas daarna treedt het systeem echt in werking. Nu rijden dagelijks tot 20.000 voertuigen door het centrum van Hoogstraten, waarvan een 3.000 vrachtwagens. (VTT)