Boerenzoon sterft in mestkelder

VARKENSHOUDER WELLICHT GESTRUIKELD EN IN PUT GEVALLEN

De plaats waar het dodelijke ongeval is gebeurd, is afgeschermd met een wit zeil.
Foto Ton Wiggenraad De plaats waar het dodelijke ongeval is gebeurd, is afgeschermd met een wit zeil.
Op een varkensbedrijf in Minderhout is gisteren de 35-jarige varkenshouder Geert Vermeiren om het leven gekomen bij een arbeidsongeval. De boerenzoon viel in de mestkelder. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht, maar waarschijnlijk is de dertiger verdronken in de put.

De stallen van een varkenshouderij zijn altijd onderkelderd om de mest van de dieren op te vangen. Eénmaal het weer het toelaat, bemesten de boeren hun akkers met de opgevangen uitwerpselen. Momenteel zijn heel wat veeboeren hun mestkelders aan het leegpompen en de mest aan het uitrijden op de velden. Mogelijk waren ze ook bij op het varkensbedrijf van Vermeiren aan Withof gisteren bezig met het uitrijden van de mest, want de boer was zijn beerput aan het leegpompen net voor het ongeval gebeurde. "Het is niet duidelijk hoe het slachtoffer in de put terecht is gekomen. We vermoeden dat hij over één van de slangen naast de opening van de put is gestruikeld", zegt Marc Snels van de politie Noorderkempen. "Er was nog iemand op de boerderij aanwezig die het zag gebeuren. Die heeft dan meteen de hulpdiensten gebeld."

Familiebedrijf

Rond 16 uur kreeg de brandweer een oproep voor een redding. In de hoop het slachtoffer nog uit de beerput te kunnen redden, snelde de brandweerlui ter plaatse. Ze konden het lichaam vrij snel uit de put halen, maar alle hulp kwam te laat. Het slachtoffer was al overleden.


De varkensboerderij van Vermeiren is een familiebedrijf met een vergunning voor het houden van net geen 1.500 varkens. Geert Vermeiren had het bedrijf overgenomen van zijn vader. De boerderij ligt recht tegenover de oude pastorie 't Withof in Minderhout. De varkensstal waar het drama zich voltrok, ligt achter de boerderij van de familie Vermeiren. Kennissen omschrijven de familie als harde werkers die altijd met hun bedrijf bezig waren.


"Ik ben zelf ook nog maar net op de hoogte van dit tragisch ongeval. Ik wil namens het stadsbestuur op deze manier mijn medeleven betuigen aan de familie", reageerde burgemeester Tinne Rombouts van Hoogstraten.