Bistro De Jachthoorn hangt hartstarter aan de muur (en iedereen mag hem gebruiken)

Zaak hele dag gesloten om personeel opleiding te geven

Het voltallige personeel van De Jachthoorn kreeg een drie uur durende opleiding.
Ton Wiggenraad Het voltallige personeel van De Jachthoorn kreeg een drie uur durende opleiding.
Bistro-hotel De Jachthoorn heeft donderdagmiddag in de inkomhal een hartstarter - een zogeheten AED-toestel - opgehangen. De zaak sloot een dag lang de deuren om het personeel een opleiding te geven. Na het stadhuis en het Begijnhof gaat het om het derde toestel in het centrum van de stad. Heel Hoogstraten telt er nu twaalf. 

Een automatische externe defibrillator, kortweg AED, kan een extra hulpmiddel zijn om mensen die een hartstilstand krijgen van de dood te redden. Heel wat bedrijven, verenigingen en openbare instellingen hebben al één hangen. 

Sinds donderdag hangt er ook eentje aan De Jachthoorn op de Vrijheid. Luc Ketele van de vzw Heartsaver gaf het voltallige personeel in de voormiddag een opleiding. 

Levens redden

“We zijn hier blij mee, want sensibiliseren rond hartstilstand blijft ontzettend belangrijk”, zegt Luc Ketele. “Ongeveer 11.000 mensen krijgen jaarlijks buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Het gebruik van een AED-toestel, uiteraard in combinatie met hartmassage met de handen, binnen de zes minuten kan duizenden levens redden.Toch lopen we in België nog altijd achter in vergelijking met Nederland. Wij hebben er 10.000 hangen. In Nederland zijn er dan 100.000. Aan de kostprijs kan het niet liggen, want met zo’n 2.000 euro hangt er eentje.” 

Kindercardioloog Marc Gewillig, verbonden aan onder meer UZ Leuven, uitte onlangs nog in deze krant kritiek op het toestel. Niemand zou nog iets durven doen en alles aan het toestel overlaten, hoewel hartmassage het belangrijkste blijft. “Hij heeft zeker een punt. Het is ontzettend belangrijk om zelf – in afwachting van het toestel – al te starten met hartmassage.”

Opleiding

Ben Van den Zegel van De Jachthoorn vindt het een erg zinvolle investering. “We zijn alle dagen open en we hebben vaak een ietwat ouder cliënteel. We hebben het bewust ook buiten gehangen zodat iedereen er gebruik van kan maken.” 

De opleiding voor hartmassage en defibrillatie duurt ongeveer drie uur. Het personeel vond de opleiding echt nuttig. “Het belangrijkste is het toestel durven gebruiken. Die schrik is nu verdwenen”, zegt Gert Ruts. 

Ook Maarten Aerts van Friterie De Jachthoorn vond het leerrijk. “Ik had ooit wel een korte opleiding gehad, maar dat was jaren geleden. Uiteraard hopen we het toestel nooit te moeten gebruiken, maar het geeft toch een geruststellend gevoel het te hebben én te kunnen gebruiken in geval van nood.”

Signalisatie

Naast het geven van opleidingen en promoten van de AED-toestellen, zet de vzw HeartSaver zich ook in voor het uitwerken van een signalisatieplan waarvoor ze eigen bordjes liet ontwerpen. Onder impuls van peter Pedro Brugado, de gekende cardioloog, staat er het woordje ‘hartstarter’ op. 

“We hopen dat daarmee de functie van het toestel duidelijk wordt, want bijna 1 op 2 weet eigenlijk niet waarvoor AED staat. Dat willen we veranderen. Maar we willen de mensen ook laten weten waar de toestellen hangen. We gaan dus nu bij het stadsbestuur aandringen om overal signalisatie te hangen.”

Vrijwilligers

Hoogstraten wil zich ook promoten als hartveilige gemeente. Sinds het voorjaar 2017 is ook EVapp, Emergency Volunteer Application, actief.  Iedereen die geregistreerd is, wordt bij een melding van een hartstilstand gealarmeerd. Op dit moment zijn er tweehonderd vrijwilligers aangesloten. 

“En dat mogen er nog altijd meer worden”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft. “Ik doe een warme oproep aan alle bedrijven en verenigingen die een AED-toestel hebben, om hun toestel publiek toegankelijk te maken. Binnenkort wordt werk gemaakt van een betere en duidelijke signalisatie, zodat het voor de bewoners van Hoogstraten en voor bezoekers en passanten meteen duidelijk is waar een AED-toestel hangt.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.