80.000 euro nodig voor Sint-Cecilia

ZAAL IS VAN BOVEN TOT ONDER AAN RENOVATIE TOE

Het interieur en het podium van zaal Sint-Cecilia.
Ton Wiggenraad Het interieur en het podium van zaal Sint-Cecilia.
De vzw Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sint-Cecilia zoekt 80.000 euro. Dat geld is nodig om het bijzondere muziek- en theaterzaaltje van de vzw in zijn glorie te herstellen. De Koning Boudewijnstichting heeft beslist om het renovatieproject te ondersteunen. Iedere gift vanaf 40 euro wordt fiscaal aftrekbaar.

Zaal Sint-Cecilia is een begrip in en rond Hoogstraten. Het piepkleine theaterzaaltje, dat hooguit plaats kan bieden aan een honderd gasten, ligt verscholen tussen de Gelmelstraat en de Dr. Versmissenstraat. Het werd in 1881 gebouwd door de vzw Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sint-Cecilia. Die is in 1838 opgericht en gebruikte eerst de raadzaal als uitvalsbasis. De harmonie stopte ermee in 2011, maar de vzw is altijd blijven bestaan met als één hoofddoel: de zaal in volle glorie heropbouwen.


Geld nodig


Na het opblazen van de kerktoren van de Sint-Katharinakerk tijdens WOII zijn al wel wat herstellingen uitgevoerd. Bovendien is een aantal jaren geleden het dak vernieuwd van zaal Sint-Cecilia omdat er een vochtprobleem was. Maar daar is het nadien grotendeels bij gebleven. "Er zijn wel wat kleine herstellingswerken uitgevoerd en we kregen onder meer héél veel hulp van studenten van VITO, maar er moet toch nog veel gebeuren", zegt Marc Vanluffelen van de vzw.

De onopvallend gevel van het theaterzaaltje.
Ton Wiggenraad De onopvallend gevel van het theaterzaaltje.

Zaal tijdelijk dicht

"De dakconstructie in de zaal moet nagekeken worden én er is dringend een betere isolatie nodig. De vloer in de zaal én op het podium moet ook vernieuwd worden, net als de trappen. Ook de decordoeken, de coulissedoeken en gordijnen zijn aan vernieuwing toe. In de kelder moet er een waterwering komen en moeten de muren opnieuw bezet worden. Op het balkon, dat later is bijgebouwd, willen we en regietafel en moet de balustrade vernieuwd worden. Daarenboven moet de achtergevel gereinigd worden of opnieuw gezandstraald. Tenslotte zijn er ook verbeteringen nodig aan de verwarming, de elektriciteit en de licht- en geluidsinstallatie. Alles samen schatten we toch een 80.000 euro nodig te hebben. Als we snel redelijk wat geld in kunnen zamelen, kan het zijn dat we de zaal een aantal maanden sluiten."


De slogan voor een sponsoractie werd '250 x 250 euro'. De eerste 250 verwijst naar het aantal vierkante meters. "Het was maar om het een naam te geven", zegt Vanluffelen. "Uiteraard zijn ook kleinere bedragen welkom. We hebben de steun gekregen van de Koning Boudewijnstichting. Dat betekent dat giften vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar zijn. We hebben in elk geval de steun nodig. De verhuur van de zaal aan toneelgeschap Tinello, de enkele optredens of de feesten zijn amper voldoende om de maandelijkse kosten te dragen. We hopen ook op steun van de stad, maar voorlopig blijft het bij informele gesprekken." Meer info: www.zaalcecilia.be of renovatie@zaalcecilia.be.