"We zoeken elk jaar extra spullen"

KERSTMIS DUURT VIJF MAANDEN BIJ NANCY EN ANDRÉ

André en Nancy houden amper plaats over om te zitten.
Maria de la Cruz André en Nancy houden amper plaats over om te zitten.
Het is Kerstmis: tijd voor familie, cadeautjes en gezellig tafelen in een sfeervol decor. Bijna iedereen heeft thuis wel een versierde kerstboom, een kerststalletje of een adventskrans staan of hangen, maar weinigen gaan zo ver als André en Nancy uit Meer. Beiden stouwen sinds tien jaar elk jaar het hele huis vol met decoratie, van in de hal tot in de achtertuin. Ze zijn al in augustus begonnen met versieren.

Nancy en André verzamelen al sinds tientallen jaren kerstspullen. Van kleine huisjes tot treintjes, een miniatuur kabelbaan of een kerstmannetje dat een ladder beklimt, het Hoogstraatse koppel heeft het allemaal. Hun verzamelwoede begon eigenlijk in de tijd dat ze nog bioscoop The Movie in de Gelmelstraat uitbaatten. Toen al stond de inkom van de cinema tijdens de kerstdagen vol met kerstspullen. Nadat de zaak in 2006 de deuren sloot, namen André en Nancy alle versieringen in huis. "Hier staan zaken die we al veertig jaar hebben", knikt André trots. "Bepaalde ornamenten kan je vandaag zelfs niet meer of héél moeilijk vinden. Maar ik ga nog elk jaar rondsnuffelen op markten en tuincentra om te zien of ik niets nieuw tegenkom."


De volledige collectie van Nancy en André wordt elk jaar in de hele woning uitgestald. In de woonkamer is dan amper nog plaats om te zitten, want zelfs op de leuningen van de zetels worden kersttaferelen gebouwd. Binnen staan in totaal 188 lichthuisjes en bewegende attracties. Daar zijn kabelbanen, vijvertjes, treinen, kerststallen, kerstbomen, driekoningen en carolsingers niet bijgeteld.

Aan de gevel hangt dit jaar een groot spandoek dat de geboorte van Jezus aankondigt.
Maria de la Cruz Aan de gevel hangt dit jaar een groot spandoek dat de geboorte van Jezus aankondigt.

Deuntjes

Al die bewegende attracties maken ook licht en geluid, wat Nancy en André graag laten horen. "Die staan niet de hele dag aan, want dan zouden we gek worden van die deuntjes. De lichtjes blijven wel branden, dat vinden we erg leuk", zeggen de twee. "Elk stuk dat hier binnen staat, kennen we. Zo komen we niet met dubbels te zitten als we gaan shoppen voor nieuwe dingen. Wat ik nog niet heb? Een rappe rups... We hebben in het winterlandschap een kermis nagebouwd, maar zonder rappe rups. Die vinden we niet."

In de tuin staan grote beelden.
Maria de la Cruz In de tuin staan grote beelden.

Servies in dozen

Voor het winterlandschap en bijhorende kerstsfeer gaat ten huize Hoefkens alles aan de kant. De opbouw van het spektakel begint in augustus. Wegens plaatsgebrek hebben Nancy en André dit jaar de servieskast uitgeladen, zodat ze kon dienen als etalageruimte. "Het servies heb ik dan in plastic dozen onder het winterlandschap staan", knikt Nancy. "De dingen die we het meest nodig hebben, die staan hier vlakbij."

Bioscoopaffiches

De kerstvreugde stopt niet in huis. Het Hoogstratense kersthuisje telt ook een kleine tuin die de eigenaars op geheel eigen wijze ingericht hebben. Het bijbelverhaal wordt verteld met 21 bioscoopaffiches van films tussen 1949 tot 1967. Er staat een kerststal met twaalf grote beelden en verder hebben André en Nancy nog 42 kerstbeelden in de tuin staan. Nieuw dit jaar is een groot spandoek aan de gevel en verscheideneornamenten voor hun woning. "We nodigen mensen uit om ons kersthuisje te bezoeken. Dit jaar zijn er toch al een tweehonderd geweest en ik verwacht er de volgende twee weken nog minstens zoveel", knikt André.


Nog tot 7 januari kan je het huisje bezoeken op afspraak. Die moet je maken op het nummer 03/314.67.90. Een bezoek is gratis, giften gaan naar Make-a-Wish.