Water van hoofdleiding borrelt stevig op in centrum Gits: buurt afgesloten, kelder flatgebouw onder water

Met een kraan werd het wegdek opgebroken, om het lek te lokaliseren en te herstellen.
Hans Verbeke Met een kraan werd het wegdek opgebroken, om het lek te lokaliseren en te herstellen.
Een breuk in de hoofdleiding tussen de watertorens van Hooglede en Torhout zorgt voor problemen in het centrum van Gits. Een deel van de Torhoutstraat, vlakbij de kerk, blijft voorlopig afgesloten voor alle verkeer. Door het opborrelende water kwam de kelder van een appartementsgebouw onder water te staan.

Geert Wyseure van de gelijknamige dagbladhandel uit de Torhoutstraat merkte donderdagmorgen rond half zes dat er flink wat water uit het wegdek en het trottoir kwam geborreld. “Het was een eigenaardig zicht en ik besefte onmiddellijk dat het niet pluis was”, vertelt de man. “Daarom heb ik zo snel mogelijk gebeld naar De Watergroep. Daar waren ze nog niet op de hoogte van het probleem.” 

Het water borrelde zo snel op dat even later de kelders van een appartementsgebouw onder water kwamen te staan. “Mijn buurman kwam me zeggen dat er een serieus probleem was in de kelders”, zegt bewoner Jacky Declercq. “Ik ben onmiddellijk met hem mee naar beneden gelopen. De kelders stonden blank, het water reikte zowat vijf centimeter hoog. Dat zal schade veroorzaken, onder meer aan de houten deuren in de kelder.”

Bewoners van residentie Dorpzicht proberen het water weg te krijgen uit de kelder van hun flatgebouw.
Hans Verbeke Bewoners van residentie Dorpzicht proberen het water weg te krijgen uit de kelder van hun flatgebouw.

Water scheppen en zuigen

De bewoners belden de brandweer, maar die kon niks doen. “Hun pompen zijn te zwaar voor dit soort beperkte wateroverlast”, zegt Jacky. “Daarop besloten we zelf de handen uit de mouwen te steken.” De bewoners trokken hun laarzen aan om het water op te scheppen. Ook de ‘alleszuiger’ die naar de kelderverdieping gezeuld werd, bleek bijzonder efficiënt. Medewerkers van De Watergroep sloten intussen de toevoer af op de hoofdleiding, zodat er niet nog meer water kon ontsnappen. Flink wat mensen moesten het een tijdlang zonder stromend water stellen, maar dat euvel raakte vrij snel opgelost.

Niet de eerste keer

In opdracht van De Watergroep werd donderdagvoormiddag de straat opengebroken, eerst om het lek te vinden en daarna om het ook te herstellen. Dat liep niet bepaald van een leien dakje. Donderdagavond was de situatie nog niet opgelost, vrijdag wordt verder gewerkt. Intussen blijft een kort stukje van de Torhoutstraat afgesloten voor alle verkeer. De getroffen waterleiding verbindt de watertorens van Hooglede en Torhout met elkaar. Het gaat om een leiding die ruim zeventig jaar geleden werd aangelegd en die via de Gitsevoetweg door het centrum van Gits loopt. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de leiding en er zijn dan ook al een tijdje plannen om ze te vernieuwen.

De waardin van De Drie Koningen moest haar zaak noodgedwongen sluiten. Morgen is het café weer open.
Hans Verbeke De waardin van De Drie Koningen moest haar zaak noodgedwongen sluiten. Morgen is het café weer open.
De straat werd opgebroken om het lek te vinden en daarna te herstellen.
Hans Verbeke De straat werd opgebroken om het lek te vinden en daarna te herstellen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.