Tweesterrenrestaurant Hostellerie Saint-Nicolas en sociaal restaurant Molendries werken samen: “Opleidingen krijgen van een meesterchef is een unieke kans”

Restaurant Molendries mag uitpakken met een ambassadeur van formaat: tweesterrenrestaurantHostellerie Saint-Nicolas
CDR Restaurant Molendries mag uitpakken met een ambassadeur van formaat: tweesterrenrestaurantHostellerie Saint-Nicolas
Restaurant Molendries, het sociaal tewerkstellingsproject, gaat een unieke samenwerking aan met tweesterrenrestaurant Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge. Onder begeleiding van sterrenchef Franky Vanderhaeghe kreeg het team van Molendries enkele workshops en opleidingen zodat het nu in staat is om het exclusieve menu Saint Nicolas te serveren. Zo wil Molendries zowel de talenten van hun medewerkers als het culinaire een niveau hoger tillen.

Molendries en Hostellerie Saint Nicolas zijn beiden monumenten op hun manier. Molendries biedt al drie decennia tewerkstellingskansen aan mensen die geen job vinden, terwijl Hostellerie Saint Nicolas dankzij chefkoks Franky en Michael Vanderhaeghe al meer dan 25 jaar hoge ogen gooit in culinaire gidsen als Michelin en Gault&Millau. Nu bundelen ze de krachten. “Molendries is een restaurant als geen ander, maar streeft topkwaliteit na. Daarom zetten we in op culinaire opwaardering door de talenten van onze medewerkers nog meer te prikkelen en naar boven te laten komen”, vertelt directeur Koen Staelens. “Eerder gingen we al een samenwerking aan met meesterslager Hendrik Dierendonck en zo hebben we nu ook contact gelegd met de zaakvoerders van Hostellerie Saint Nicolas. Sterrenchef Franky Vanderhaeghe was direct sterk gecharmeerd door ons project. Een tweesterrenrestaurant dat zich engageert om samen te werken met een restaurant met een sociale dimensie en dat gelooft in de kansen en mogelijkheden van mensen.” 

“Saint Nicolas of Molendries, elke dag geven we het beste van onszelf en hebben we goesting om te durven vernieuwen”, pikt chef Franky Vanderhaeghe in. “Via het ambassadeurschap willen we mensen met een beperking ook laten meegenieten van het culinaire aspect in de keuken, door hen bijvoorbeeld te tonen wat je met bepaalde producten kunt doen. Daarnaast willen we ons mooi beroep nog meer in de kijker zetten.”

Samen gerecht uitwerken

Franky Vanderhaeghe werkte samen met Ronny Vandewiere en Thibaut Vanoverschelde, de chef-koks van Molendries, een menu Saint Nicolas uit die vanaf maandag in Molendries in de Koolskampstraat in Gits zal geserveerd worden. “Het is geen kopie van wat wij doen in Saint Nicolas, maar wel de keuken van Saint Nicolas op de manier van Molendries ”, verduidelijkt Franky. “We hebben gekozen voor gerechten die doenbaar zijn en met lokale ingrediënten. In eerste instantie schreven we de recepten gedetailleerd uit, maar daarnaast ‘oefende’ ik samen met het team het maken ervan en zaten we ook samen over de presentatie.” 

“Workshops en opleidingen krijgen van een meesterchef is een unieke kans”, beseffen Ronny en Thibaut. “Ons team leerde bijvoorbeeld pekelen en langzaam garen.”

Eer

Chef Franky word als een god ontvangen in de keuken van Molendries. “Het respect dat ik hier krijg, is enorm en heel het team is bijzonder enthousiast en gretig om bij te leren.” 

“Het is een hele eer om met een tweesterrenchef te mogen samenwerken”, reageert Guy, die sinds kort in de keuken van Molendries werkt. “Je voelt direct dat dit een ander niveau is, maar we zijn er klaar voor.”

Het respect dat ik krijg in Molendries is enorm en heel het team is bijzonder enthousiast en gretig om bij te leren

Sterrenchef Franky Vanderhaeghe

Het menu Saint Nicolas is pas een begin. “Er staat geen datum op het ambassadeurschap”, gaat Franky verder. “Zo lijkt het mij alvast leuk om naar de winter toe een meer seizoensgebonden menu te creëren samen met het team en hen dan opnieuw de nodige opleiding te geven.”

Menu Saint Nicolas

Het menu Saint Nicolas wordt van maandag tot en met vrijdag geserveerd. In het weekend ook aan groepen, maar alleen op reservatie. Je start met rollade van aubergine, parmezaan en chili mayonaise, humus en currytoast en preskop met gelei van augurk Madeira en tomaat als amuses, gevolgd door gebrande wijting met mousse van gerookte makreel, haringkaviaar, peterselie-olie en vichyssoise. Vervolgens krijg je traag gegaarde varkenswangen en eendenlever in Pannepotbier, jonge groeten en aardappelmousseline op het bord om vervolgens te smullen van pannenkoek met aardbei en zijn consommé, mousse chiboust. Als afsluiter is er koffie of thee met versnaperingen. De prijs all-in is 65 euro, voor de menu alleen betaal je 47 euro. Meer info op molendries.be en www.hostellerie-stnicolas.com
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.