Thuiszorg meer stimuleren

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN HOOGLEDE

Rusthuis Ter Linde kan niet blijven uitbreiden.
Joke Couvreur Rusthuis Ter Linde kan niet blijven uitbreiden.
Rusthuis Ter Linde kan niet blijven uitbreiden. Maar hoe pak je dan de toenemende vergrijzing aan? Niet alleen op vlak van infrastructuur, maar ook op zorgvlak. Iedereen lijkt het erover eens dat thuiszorg een belangrijke rol speelt.

"Thuiszorg zal steeds belangrijker worden. We moeten kangoeroewonen stimuleren en de omgeving van ouderenwoningen aanpassen voor mensen met een rollator", meent burgemeester Rita Demaré (CD&V). "Daarnaast richten we een vrijwilligersloket op om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen."


"De aandacht voor thuiszorg moet nog meer uitgebreid worden", vindt ook Frederik Sap (Allen 8830). "We willen een vast dienstencentrum bij rusthuis Ter Linde. Met klusjesdienst, mindermobielencentrale, personenalarm, ergo aan huis, kapster, boodschappendienst, praatgroepen,..."


"De dagopvang voor ouderen moet uitgebreid worden, net als de nachtzorg", reageert Rik Debeaussaert (Anders). "Zo kunnen we mantelzorgers wat ontlasten en kunnen ze langer zorgen voor ouderen. Anderzijds is het moeilijk om gekwalificeerde zorgverleners te vinden. De aanwervingsprocedure binnen gemeente en OCMW vereenvoudigen, zou kunnen helpen."


"Langer thuis wonen, moet ondersteund worden. De tijd is gekomen voor een volwaardig dienstencentrum", zegt Kristof Pillaert (Groep 21). "Daar kunnen mensen samenkomen en kunnen allerlei diensten gebundeld worden. Verder kan personeel van Ter Linde ook ingezet worden voor thuiszorg bij ouderen thuis." (SVR)