Exclusief voor abonnees

Terminaal, maar tevreden: Matthias (31) schreef een boek over zijn leven met de ziekte van Duchenne

Matthias Velghe werkte de voorbije drie jaar samen met een vriend aan zijn levensverhaal. De foto op de cover werd genomen voor zijn rouwbrief.
Sam Vanacker Matthias Velghe werkte de voorbije drie jaar samen met een vriend aan zijn levensverhaal. De foto op de cover werd genomen voor zijn rouwbrief.
Rolstoelpatiënt Matthias Velghe (31) heeft een boek geschreven over zijn leven. Al is het niet zeker of hij het afgewerkte boek nog zelf zal kunnen lezen. Het leven van de oprichter van Rollend Door Vlaanderen hangt namelijk aan een zijden draadje. Hij lijdt al 29 jaar aan een degeneratieve spierziekte, maar dat belette hem niet om ten volle te leven. Integendeel.

“De ziekte van Duchenne werd vastgesteld toen ik 2,5 was. Ik viel vaak, zat altijd onder de blauwe plekken. Toen mama me meenam naar de huisarts wees een bloedafname uit dat ik Duchennepatiënt ben”, vertelt Matthias. “Dat betekent dat al mijn spieren langzaam afsterven naarmate ik ouder word. We kregen te horen dat de levensverwachting voor kinderen als ik toen amper 15 jaar was. Ondertussen ben ik 31.” 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • An Van Put

    Rot ziekte! Verdomd sterke persoon! Respect!

  • marie-jose Marie-José Anthonis

    Hopelijk vinden ze er nog iets tegen mijn kleinzoon is 23j en heeft deze ziekte ook sterkte aan deze mensen en aan Mathias