Soppers' kapelletje verdwijnt

Soppers' kapelletje verdwijnt, maar er komt een nieuwe kapel aan de ingang van Hoeve Ter Kerst.
Foto Sam Vanacker Soppers' kapelletje verdwijnt, maar er komt een nieuwe kapel aan de ingang van Hoeve Ter Kerst.
De gemeente heeft een sloopvergunning uitgereikt voor het kapelletje van de familie Desopper aan de kruising van de Klijtgatweg met de Onledestraat.

In de eerste helft van 2018 gaat de kapel tegen de vlakte. Niet getreurd echter, want de inhoud ervan krijgt een plaatsje in een kleiner, nog te bouwen veldkapelletje aan de ingang van Hoeve Ter Kerst.


De eigenaar stapte naar de gemeente met de vraag of er eens gepraat kon worden over de toekomst van de kapel. Hij kwam terecht bij archeoloog (en lokaal CD&V-voorzitter) Frederik Demeyere. "De oorspronkelijke kapel dateert van begin negentiende eeuw en behoorde toe aan de molenaarfamilie Mestdagh. In de jaren zestig werd die kapel afgebroken en heropgebouwd door de vader van Johan Desopper aan de overkant van de straat", legt Frederik uit. "Sindsdien heeft de familie steeds ingestaan voor het onderhoud ervan, maar Johan zag in dat de toekomst van de kapel niet verzekerd was. De kans dat zijn kinderen later het onderhoud voor hun rekening zullen nemen is klein, zeker aangezien het kapelletje niet als monument aanzien wordt." De inhoud van de kapel komt in een kleiner veldkapelletje dat wordt gebouwd aan de ingang van Hoeve Ter Kerst. "Dat zal gebeuren met materiaal van de originele kapel en we plaatsen er het beeld, de gedenksteen en de infoborden uit de kapel in." Een timing voor de werken is er nog niet. (SVR)