Savio vervult wensen van bewoners

BALLONVAART AFGEBLAZEN, MAAR TOCH TOPDAG IN 60-JARIG INSTITUUT

Hendrik Deleu, Annabel Deneckere en ballonvaarders in spe Ken Buyse en Ann Dekyvere. 
Joke Couvreur Hendrik Deleu, Annabel Deneckere en ballonvaarders in spe Ken Buyse en Ann Dekyvere. 
Het Dominiek Savio Instituut in Gits heeft gisteren zijn 60ste verjaardag gevierd en 3.000 bezoekers genoten mee van de ruim 50 activiteiten. Het jubileum werd aangegrepen om wensen van bewoners in vervulling te doen gaan. De luchtballon bleef aan de grond, maar de dag was daarom niet minder geslaagd.

Kort voor de zomervakantie lanceerde de voorziening voor personen met een beperking een gedurfd idee met het oog op het zestigjarige jubileum. Alle bewoners en alle leerlingen van de school mochten een wens doen. "Alles samen kregen we bijna negentig wensen binnen", vertelt Annabel Deneckere, directrice van het basisonderwijs en tegelijk ook coördinator van de 'wenswerkgroep'.

Met deze tekening maakte Ken zijn wens duidelijk.
Joke Couvreur Met deze tekening maakte Ken zijn wens duidelijk.

Tegoedbon

"Al die wensen en de bijhorende tekening waren gisteren te vinden aan 'De wensboom' aan het kasteel. Een aantal ervan werd al vervuld. De ene wens is iets makkelijker waar te maken dan de andere. Een ontmoeting met Niels Destadsbader of met de acteurs van De Nachtwacht ligt iets moeilijker dan een ritje met een oldtimer, een week zonder huiswerk of een nekmassage. Maar we doen ons best." Veel kleine(re) wensen werden gisteren vervuld, maar de hoofdact - drie bewoners hadden om een ballonvlucht gewenst - moest op het laatste moment afgeblazen worden. "De felle wind in de late namiddag gooide jammer genoeg roet in het eten", gaat Annabel verder. Een hele teleurstelling voor Ken Buyse en Ann Dekyvere. Zij waren erg gebrand op hun luchtdoop. "Hoe hoger het gaat, hoe liever", vertelt Ken (24). Hij woont in dagcentrum De Molenreke in Rumbeke, maar liep school in Gits. "We zijn onlangs nog samen naar Rome geweest", pikt mama Sabine in. "Hoe meer trappen de gebouwen hadden, hoe sneller onze Ken boven was. Hij is zot van vergezichten. Hoogtevrees kent hij niet." Maar uitstel is geen afstel. De drie kandidaat-ballonvaarders kregen elk een tegoedbon ter waarde van 145 euro, goed voor één ballonvlucht op latere datum.

750 vrijwilligers

Dat de wensen van de bewoners goed zichtbaar aan de wensboom hangen, is een bewuste keuze. "Enerzijds kan het helpen om de wensen in vervulling te doen gaan, anderzijds willen we iedereen tonen wat hier leeft", legt financieel directeur Lieven Libbrecht uit. "Dit is een absolute hoogdag, ook voor onze leerlingen en onze medewerkers die hier al maanden naartoe leven. Ruim 750 vrijwilligers leiden alles in goede banen. Dat moet wel, want in tegenstelling tot tien jaar geleden zijn de activiteiten nu over het hele domein verspreid. De sfeer toen dat legertje zich vanmorgen kwam aanmelden, was fantastisch."

'Laat de zon in je hart'

Ook bij de leerlingen van de secundaire school van Dominiek Savio zat de sfeer er goed in. Juliaan Vergote (14) was een van de twintig huisartiesten die op het vrij podium voor het beste van zichzelf gaven. Voor een vol kasteelplein bracht hij uit volle borst 'Laat de zon in je hart' van Willy Sommers. Zonder een greintje plankenvrees.