Rolstoelpatiënt Marijn (36) op de koffie bij justitieminister Koen Geens

Rolstoelpatiënt Marijn Depraetere met minister van Justitie Koen Geens.
Repro Sam Vanacker Rolstoelpatiënt Marijn Depraetere met minister van Justitie Koen Geens.
Hoogledenaar Marijn Depraetere (36) is gisteren op gesprek mogen gaan bij federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Depraetere lijdt aan een spieraandoening en zit sinds zijn twaalfde in een rolstoel. Hij ijvert al jaren voor enerzijds de rechten van mindervaliden en anderzijds voor een strengere wetgeving rond kindermisbruik. Om over dat laatste zijn zeg te kunnen doen, begon Marijn een dik half jaar geleden al het bezoek aan Geens te plannen.

"Uit mijn eigen ervaringen in de geestelijke gezondheidszorg leerde ik hoe frustrerend het kan zijn wanneer dergelijke zware feiten ongestraft blijven omdat ze verjaard zijn. Daarom pleit ik ervoor dat de verjaringstermijn op kindermisbruik opgeheven wordt", zegt Marijn.


"We hebben een aangenaam en informatief gesprek gevoerd waarbij mijn visie en standpunten goed begrepen en gedeeld werden, ook al begrijp ik dat ze in de praktijk nog niet onmiddellijk gerealiseerd zullen worden", aldus Marijn.


Voor Depraetere was de ontmoeting echter in de eerste plaats een persoonlijke mijlpaal. "Ik heb mezelf overwonnen. Ik heb een moeilijk onderwerp kunnen aansnijden en helder kunnen uitleggen. Dat geeft m'n zelfvertrouwen een boost en meer dan ooit voel ik me gesterkt om vanuit negatieve ervaringen in het verleden verder te timmeren aan een positief verhaal."