Geldnood dreef invalide man tot valsemunterij

ANP
Een 27-jarige man uit Hooglede moest zich voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor valsemunterij. Zes maanden nadat hij zichzelf spontaan bij de politie had aangegeven en twintig valse biljetten van 50 euro had afgegeven, vond de politie bij een huiszoeking opnieuw 104 valse biljetten.

Tussen augustus en december 2018 gaf Benny D. bij verschillende handelaars valse biljetten van 50 euro uit. Handelaars die de valse biljetten opmerkten, kregen excuses en een echt biljet. Aanvankelijk hield D. vol dat hij de valse biljetten bij de verkoop van een aanhangwagen had gekregen, maar in werkelijkheid bleek hij ze op 2dehands.be te hebben gekocht. Op 4 januari knaagde zijn geweten te veel en gaf hij zichzelf bij de politie aan. Maar amper zes maanden later sloeg hij in Torhout weer toe, met een huiszoeking tot gevolg. Daar vonden de speurders nog eens 104 valse biljetten. De openbare aanklager vroeg een celstraf van één jaar en een boete van achthonderd euro. “Ik moet overleven met vijftig euro per week”, vertelde D. aan de rechter. “Een deel van mijn invaliditeitsuitkering gaat nog altijd naar de afbetaling van een schuld van een vorige veroordeling voor oplichting. Soms heb ik zelfs geen geld om eten te kopen. Maar ik heb alle slachtoffers vergoed. Behalve de laatste uit Torhout.” Hij vroeg een werkstraf te mogen uitvoeren. Vonnis op 3 september.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.