Funky Dance wordt Dançar

STICHTSTER MARIEKE LAAT DANSSCHOOL OVER AAN RICARDO (23)

Ricardo Oliveira Ferreira neemt de dansschool over van Marieke Chielens.
Couvreur Ricardo Oliveira Ferreira neemt de dansschool over van Marieke Chielens.
Marieke Chielens, stichtster en drijvende kracht achter Funky Dance, houdt ermee op. De populaire dans-school wordt overgenomen door Ricardo Oliveira Ferreira (23) en zijn vriendin Melissa Debouvere (22), die vanaf 1 juli een nieuwe start maken onder de naam 'Dansschool Dançar'.

Al twee jaar overweegt Marieke (41) in alle stilte om het wat kalmer aan te gaan doen, maar het was wachten op een geschikte overnemer die de school, met een 400-tal dansers van alle leeftijden, verder in goede banen zou kunnen leiden.


"Mijn fut is weg", zegt Marieke. "Het is hoog tijd om wat gas terug te nemen. Drie jaar geleden ben ik al van 20 uur les per week naar 13 uur gegaan, om wat meer tijd met mijn gezin te kunnen doorbrengen, maar dat haalde in feite weinig uit. Ik zat wel degelijk vaker aan tafel met de familie, maar dan zat ik met mijn ogen open te slapen. Zeventien jaar heb ik alles gegeven voor Funky Dance en ik ben erg trots op wat ik verwezenlijkt heb, maar de keerzijde van de medaille is dat mijn zoontje nu tekeningen voor me maakt waarin hij zich afvraagt waarom ik nooit thuis ben. Dus heb ik in januari de telefoon gepakt en Ricardo een voorstel gedaan."


Ricardo Oliveira Ferreira werkt al drie jaar als docent bij Funky Dance en is er geen onbekend gezicht. Hij heeft een indrukwekkend palmares in de danswereld opgebouwd. Zo eindigde hij zestiende op 3.200 deelnemers in So You Think You Can Dance in 2013, danste hij in 2009 mee op Junior Eurosong en was hij vorig jaar nog achtergronddanser bij K3 zoekt K3. De Izegemnaar met Portugese roots droomt al jaren van een eigen dansschool.

Meteen enthousiast

"Ik was onmiddellijk enthousiast toen Marieke me belde", vertelt hij. "Ik ben ambitieus en wil mijn passie tot dans maximaal uitbouwen. In januari ben ik gestart met mijn eigen entertainmentbureau en ik heb altijd gehoopt om mettertijd een eigen school te runnen. Dankzij Marieke gaat die droom nu iets vroeger in vervulling dan ik verwacht had."

Overgangsperiode

"Ik wil enerzijds verderbouwen op de erfenis van Marieke, maar anderzijds wil ik ook een frisse nieuwe start maken met de school, die ik omdoop tot Dansschool 'Dançar', Portugees voor 'Dansen'. Het moet een school worden waar de passie voor de dans centraal staat, maar tegelijk moet het een plaats worden waar dansers van alle leeftijden zich thuis voelen, maar met de nodige discipline", aldus Ricardo.


"De ouders boffen met hem", pikt Marieke in. "Hij heeft enorm veel talent en ervaring, is gedisciplineerd en heeft tonnen energie. Alle kwaliteiten dus om de school in goede banen te leiden. Ik geloof echt in hem en hoop dat de ouders mijn vertrouwen delen."


Tot eind juni is er nog een overgangsperiode, waarbij Funky Dance en Marieke stilaan naar de achtergrond verdwijnen, terwijl Ricardo en Melissa de verantwoordelijkheid overnemen. Op 1 juli verdwijnt ten slotte de naam Funky Dance. Wat de nieuwe locatie van de school wordt is nog niet duidelijk, want door klachten overgeluidsoverlast in Hooglede, was Marieke de laatste jaren op zoek naar een alternatieve locatie. "Het klopt dat de school een plaats nodig heeft waar vooral de nodige ruimte is om nog verder te kunnen groeien", zegt Ricardo. "Er liggen een aantal pistes op tafel, maar er is nog niets definitief."


Meer info via www.dansschooldançar.be