Flesje Rodenbach van 67 jaar oud gevonden
bij opgravingen Beverenstraat

Tijdens opgravingen in de omgeving van de beverenstraat ontdekten archeologen een flesje Rodenbach uit het jaar 1952.
Projectvereniging BIE Tijdens opgravingen in de omgeving van de beverenstraat ontdekten archeologen een flesje Rodenbach uit het jaar 1952.
In het gebied tussen de Beverenstraat en de ring rond Roeselare hebben archeologen een legerplaats uit het einde van de 18de eeuw ontdekt. De opgravingen zijn nog bezig. Leuk detail is dat er tijdens de werken ook een flesje Rodenbachbier uit 1952 werd gevonden.

De grond is eigendom van nv Deceuninck en zal omgevormd worden tot een nieuw lokaal bedrijventerrein. Voor het zover is, wordt eerst een archeologisch onderzoek gevoerd. “Tijdens een proefsleuvenonderzoek vorig jaar vonden archeologen sporen van een militair tentenkamp uit de achttiende eeuw", legt erfgoeddeskundige Willem Hantson uit. “Dat verdiende nader onderzoek, want we weten dat Franse en Oostenrijkse troepen in 1794 slag leverden in Hooglede. Ondertussen ontdekten de collega’s van archeologenbureau ADEDE restanten van vijftien vuurkuilen. Van de tenten is vanzelfsprekend weinig over, maar we verwachten dat er ook nog drink-en eetgerief gevonden zal worden.  Vermoedelijk gaat het hier om het Franse kamp.”

Put gevuld

Opmerkelijk genoeg haalden de archeologen ook een recentere vondst naar boven. Een glazen fles Rodenbach uit het jaar 1952. “Begin jaren vijftig moet een landbouwer hier een put opgevuld hebben”, gaat Hantson verder. “Tijdens die werken heeft hier waarschijnlijk iemand een Rodenbach gedronken en de lege fles dan tussen de aarde gegooid. Een leuke vondst, vooral omdat de brouwerij van Rodenbach hier relatief dichtbij ligt.” Na afloop van het onderzoek worden alle vondsten zorgvuldig geïnventariseerd, waarna ze in principe naar de eigenaar van de grond gaan, al is de kans groot dat ze uiteindelijk overgedragen worden aan de gemeente Hooglede.

Tijdens opgravingen in de omgeving van de beverenstraat ontdekten archeologen een flesje Rodenbach van 67 jaar oud.
Projectvereniging BIE Tijdens opgravingen in de omgeving van de beverenstraat ontdekten archeologen een flesje Rodenbach van 67 jaar oud.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.