Familie neemt moeilijke beslissing na ziekenhuisopname oudste cafébaas van het land (90): café Den Engel gaat dicht, maar zal nooit verdwijnen

Frank Lagrou in 2015, toen hij na een trombose het café heropende.
Jos Bogaerts Frank Lagrou in 2015, toen hij na een trombose het café heropende.
De deuren van Gasthof De Engel op de markt van Gits zullen voortaan dichtblijven. Cafébaas Frank Lagrou, die op 9 december 2018 nog zijn negentigste verjaardag vierde in het café, werd donderdag opgenomen in het ziekenhuis. In overleg met de familie werd beslist dat het iconische café niet meer zal open gaan.

73 jaar was Frank Lagrou het gezicht van De Engel. Hij nam destijds de zaak over van zijn ouders, was nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Wel kreeg hij de laatste decennia regelmatig hulp achter de tapkraan van Rosa Horelbeke (79), zeker sinds zijn gezondheid achteruit begon te gaan. Frank heeft in 2015 nog een trombose gekregen en sindsdien was het café nog maar twee dagen per week open. Maar ook daar komt nu een einde aan.

Besmetting

Vorige donderdag werd Frank opgenomen in het ziekenhuis.  Zijn zus Rosa Lagrou (94), die in Kortemark woont, legt uit dat haar broer op dit moment in een kamer voor kortverblijf terug op krachten komt. “In het najaar liep Frank een besmetting aan de darmen op. Met de feestdagen was hij weer thuis, maar nu blijkt dat hij toch wat te snel ontslaan is uit het ziekenhuis. De besmetting is terug, maar Frank slaat er zich wel door. Hij komt straks weer boven het café wonen, maar hij zal de zaak niet meer openen. Het is welletjes geweest. En vreemden laten openhouden, is ook niet aan de orde.”

Jean Blaute en Ray Cokes te gast in café De Engel voor de opnames van de tweede reeks van het Canvasprogramma ‘Tournée Générale’ in 2011.
JVK Jean Blaute en Ray Cokes te gast in café De Engel voor de opnames van de tweede reeks van het Canvasprogramma ‘Tournée Générale’ in 2011.

Frank kan in elk geval terugblikken op een mooie carrière. Generaties Gitsenaars hebben het café in hun hart gesloten. In 2014 werd Frank nog gehuldigd door Unizo als oudste ondernemer van het land en in 2011 kwamen Jean Blaute en Ray Cokes hem zelfs een bezoekje brengen voor de opnames van het bierprogramma Tournée Général. Dat de Gitsenaars het café een warm hart toedragen, bewijst de Facebookgroep ‘Gasthof Den Engel mag nooit verdwijnen’, die al in 2015 opgericht werd.

Nooit appartementen

Ondertussen is de kans dat het uitzicht van het dorpscafé zal verdwijnen erg klein geworden. Het café staat namelijk op de lijst van bouwkundig erfgoed en het gemeentebestuur heeft in een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan vastgelegd dat de gevel intact moet blijven. “We hebben zelfs samen met de mensen van Erfgoed een dossier opgesteld om De Engel als beschermd monument te laten erkennen, maar dat heeft Brussel geweigerd”, zegt burgemeester Rita Demaré (CD&V). “Het gebouw is bepalend voor het zicht van de markt en we hebben er alles aan gedaan om dat zicht te behouden. De gevel zal daarom blijven. Al hebben we geen controle over wat er achter die gevel gebeurt. In elk geval hoop ik dat het café op de benedenverdieping nooit verdwijnt. Als daar mettertijd een restaurantje  zou komen, zou dat fantastisch zijn.” 

“Appartementen zullen hier nooit komen”, verzekert Rosa Lagrou, die net als haar broer tevreden is met de inspanningen van het gemeentebestuur. “Het gebouw is al sinds mijn grootmoeder eigendom van onze familie en zowel Frank en ik willen dat het in de familie blijft. Er zijn wel wat opfrissingswerken aan, maar verkopen doen we niet. Als Frank en ik er niet meer zijn, zal De Engel naar mijn kinderen gaan. Maar zover zijn we nog niet.”

Frank Lagrou in 2017 voor zijn café De Engel in Gits, toen bekend werd dat het gemeentebestuur alles op alles zette om de gevel te beschermen.
Sam Vanacker Frank Lagrou in 2017 voor zijn café De Engel in Gits, toen bekend werd dat het gemeentebestuur alles op alles zette om de gevel te beschermen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.