Drie maanden cel voor trucker die fietser (81) doodreed

Vrachtwagenchauffeur Chris D. (47) heeft van de politierechter drie maanden rijverbod, een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en 1.500 euro boete gekregen, omdat hij in Gits fietser Palmer Verbeke (81) uit Roeselare doodreed. "De trucker maakte een flagrante fout, want het slachtoffer was perfect zichtbaar", zei de rechter.

De alleenstaande Palmer Verbeke was die bewuste zomerdag op 30 juli 2015 bezig aan zijn dagelijkse fietstochtje, toen hij langs de Bruggesteenweg gegrepen werd door een vrachtwagen. Die kwam vanuit de ondergeschikte Bollestraat gereden. De 81-jarige fietser raakte zwaargewond en bezweek kort nadien in het ziekenhuis.

Trucker Chris D. was in shock. "Ik heb niets gevoeld, ik begrijp niet hoe dit kon gebeuren", stamelde de man. Het was pas toen hij in zijn achteruitkijkspiegel de verhakkelde fiets had zien liggen op de straat, dat hij besefte dat er iets gruwelijks was gebeurd. D. reed niet te snel - amper 7 kilometer per uur, volgens de verkeersdeskundige - en had ook niet gedronken. Het was ook zijn eerste ongeval in 25 jaar onberispelijke staat van dienst.

"Op basis van de deskundigenverslagen blijkt dat de aanrijding perfect vermijdbaar was", sprak de politierechter gisteren. "De fietser was perfect zichtbaar. De trucker maakte een flagrante fout met zware gevolgen." De rechter hield wel rekening met het feit dat de vrachtwagenchauffeur een blanco strafregister had. (VHS)