Callens haalt WK-kamp naar sporthal De Ark

WERELDKAMPIOENE DELFINE PERSOON KLAAR VOOR NIEUWE TITEL

Delfine Persoon en burgemeester Karlos Callens verwachten een spannend titelgevecht.
Foto Couvreur Delfine Persoon en burgemeester Karlos Callens verwachten een spannend titelgevecht.
Delfine Persoon mag op 8 december haar wereldtitel gaan verdedigen in sporthal De Ark in Ardooie. Als ze wint, wordt ze al voor de negende keer WBC-wereldkampioene. Ze zal het er opnemen tegen de Canadese Sandy 'Lil' Tyson' Tsagouris. Aan stoppen denkt Persoon nog lang niet. "Winnen is nog veel te geestig."

Sinds Persoon in april 2014 de felbegeerde WBC-wereldtitel in de wacht sleepte, heeft ze die tot nog toe om de zes maanden met succes verdedigd. Vier van die acht keer was dat in Zwevezele, waar de kampioene trouwens ook werkt aan de uitbouw van een nieuwe bokshal. Maar op 8 december staat ze dus in Ardooie in de ring. "Oorspronkelijk zou ik de titel gaan verdedigen in Kortrijk, maar de procedure om er een zaal te krijgen duurt te lang. Op 9 juni heb ik de titel verlengd in Eernegem, maar je kunt moeilijk een zaal beginnen zoeken nog voor je je titel verdedigd hebt, niet? Dus zijn we via via in Ardooie terechtgekomen."

Pracht van evenement

Burgemeester Carlos Callens (Groep 82) verwelkomde Delfine met open armen. "Ardooie is een sportgemeente. In de jaren negentig hebben we hier al eens een Belgisch kampioenschap boksen georganiseerd. Dat was nog in de oude sporthal en dat was een pracht van een evenement. Bomvol zat het daar. Er hangt misschien nog wat een negatieve bijklank rond, maar boksen is een fantastische sport. Steeds meer mensen ontdekken trouwens het boksen als work-out. Geloof het of niet, maar als student in Brussel heb ik destijds ook heel eventjes van de sport geproefd. Ik droomde al langer van een wereldtitelkamp en bovendien hebben we hier de perfecte infrastructuur. Er kunnen hier in De Ark toch zo'n 1.500 mensen binnen, zaal en tribune samengeteld."

Hand verbeterd

Tegenstander van dienst is Sandy 'Lil' Tyson' Tsagouris. Zoals haar bijnaam doet vermoeden, is dat geen pannenkoek. "Ze staat derde op de wereldranglijst en is net als Delfine een vijfsterrenbokser. Ze is ook nog bodybuilder geweest", zegt trainer Filiep Tampere. "We hebben samen al enkele filmpjes van haar gevechten bekeken op Youtube en het belooft een heel zware kamp te worden", gaat Delfine verder. "Maar gelukkig is mijn hand fel verbeterd (Persoon werd eind juni geopereerd aan haar linkerpink - red.). Ik voel nog wat stijfheid als ik begin met trainen, maar gaandeweg wordt de hand soepeler. Ik kan weer 'doorpoefen'. Een heel verschil. Vroeger was die vinger na elke training dik en pijnlijk. Elke slag deed pijn. Had ik begin juni moeten vechten tegen Tsagouris ging het een heel ander verhaal geweest zijn, maar gelukkig was mijn tegenstandster toen een averechtse, waardoor ik mijn linkerhand wat kon sparen. Timing is alles in het boksen, niet?" Aan ophouden denkt Delfine nog lang niet. "Mijn hand is er weer klaar voor. En winnen is veel te geestig om aan stoppen te denken."