Bewoner en vrijwillig postbode Gaston krijgt standbeeld(je) in inkomhal kasteel Dominiek Savio

Gaston Vanpeteghem poseert trots bij zijn beeld
Joke Couvreur Gaston Vanpeteghem poseert trots bij zijn beeld
Gaston Vanpeteghem (62) is in de wolken. De man met een beperking woont al sinds 1965 in het Dominiek Savio Instituut in Gits en zorgt er al veertig jaar voor de bedeling van de post. Dat verdient erkenning, zo vond de directie. Gaston vroeg én kreeg een eigen standbeeld(je).

Een standbeeld van jezelf krijgen is een eer die slechts heel weinigen gegeven is, maar Gaston Vanpeteghem mag zich voortaan bij dat selecte clubje rekenen. Een miniatuurbeeldje van postbode Gaston werd dinsdag onthuld in Dominiek Savio en kreeg een mooie plaats in de inkomhal van het kasteel. Het toont Gaston in zijn hoogdagen als postbode, compleet met driewieler. Het werkje is van de hand van Koen Vandekindere (52), een kunstenaar met een beperking. Koen werkte zowat drie maanden lang een dag per week aan het stuk in de klei-afdeling van het instituut. Hij baseerde zich daarvoor op een foto van Gaston in zijn jongere jaren.

Wensen vervullen

Er schuilt een bijzonder verhaal achter de realisatie van het beeld. In 2018 vierde het Dominiek Savio Instituut z’n zestigste verjaardag en voor die gelegenheid besliste de voorziening voor mensen met een beperking de Droomfabriek achterna te gaan. Al de bewoners werden vorig jaar uitgenodigd om hun hartenwensen op papier te zetten. 

“Stelselmatig zijn we een aantal van die wensen aan het vervullen, al is de ene wens al wat haalbaarder dan de andere. Amerikaanse acteurs naar Gits halen zit er bijvoorbeeld niet in, maar onder meer een ritje in een cabrio en zelfs een ballonvlucht zijn ondertussen al ingewilligd. Gaston droomde van een standbeeld van zichzelf. Daar hebben we niet lang over moeten nadenken”, aldus directeur Eric Van Parys.

Gaston Vanpeteghem en zijn broer Raymond Vanpeteghem
Joke Couvreur Gaston Vanpeteghem en zijn broer Raymond Vanpeteghem

Ancien 

“Het moeten niet altijd directeurs of voorzitters zijn die in de kijker staan. Gaston heeft heel veel betekend voor ons en is een van de anciens van ons instituut. Hij was onze hoofdpostbode en sorteerde veertig jaar aan een stuk elke dag netjes alle brieven die hier toekwamen, waarna hij ze eigenhandig bezorgde met de driewieler”, gaat Van Parys verder. “Gaston is hier al sinds 1965 en in zekere zin ís hij Dominiek Savio. Ook vandaag werkt hij nog steeds in het sorteercentrum in ‘t Withuys, al is het volume brievenpost wat gezakt. De bezorging van de brieven op het domein wordt sinds een tweetal jaar wel door vier anders vrijwilligers verdeeld.”

“Ik wist altijd direct waar welke brief heen moest”, vertelt Gaston, die bijzonder trots is op zijn standbeeldje. “Of er ooit speciale brieven tussen de post zaten? Ik heb ook wel liefdesbrieven zien passeren, ja. Maar daar ga ik niet over uitweiden. Dat is beroepsgeheim”, knipoogt hij.

Gaston Vanpeteghem en zijn vrouw Els Durieu met het beeld.
Joke Couvreur Gaston Vanpeteghem en zijn vrouw Els Durieu met het beeld.
Dit is de foto waarop het beeld is gebaseerd.
Joke Couvreur Dit is de foto waarop het beeld is gebaseerd.
Gaston Vanpeteghem poseert trots bij zijn beeld
Joke Couvreur Gaston Vanpeteghem poseert trots bij zijn beeld2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stephane Vanderschaeghe

    Proficiat Gaston, super gast en altijd de vriendelijkheid zelve. Heb genoten van je spontaniteit. Stephane

  • Anthony Vandooren

    Da beeldje is echt wel mooi gemaakt!