N-VA Holsbeek vraagt invoering van European Disability Card

De European Disability Card (EDC).
rv De European Disability Card (EDC).

Op de gemeenteraad lanceerde de Holsbeekse N-VA-fractie haar voorstel om de European Disability Card te gebruiken en te promoten. Deze kaart is voor personen met een beperking een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België en in een aantal Europese landen erkend zijn als persoon met een handicap. Hiermee komen ze in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding en sport.

“In het verleden stonden inwoners met een beperking soms in de koude, wanneer zij bij aanbieders van cultuur, sport en vrije tijd hun handicap niet op papier konden ‘bewijzen’. Zeker voor bepaalde groepen met een visueel, moeilijk waarneembare beperking. Hierdoor liepen deze personen – onterecht – toegangskorting en andere voordelen mis”, zegt fractievoorzitter Jo Vanmechelen.

Om komaf te maken met deze pijnlijke situaties, heeft voormalig staatssecretaris voor Personen met een beperking Zuhal Demir (N-VA) een kaart voorgesteld, waardoor personen met een beperking eenvoudig en zonder discussie kunnen aantonen dat ze recht hebben op bepaalde voordelen.

N-VA Holsbeek is opgetogen dat het voorstel tot gebruik en promotie van de kaart in Holsbeek door de hele gemeenteraad is goedgekeurd.

“De gemeente zal ook de binnen de eigen dienstverlening van de OCMW- en gemeentelijke diensten de kaart invoeren”, zegt Vanmechelen. “Binnen de welzijnsraad zal verder onderzocht worden hoe de kaart best gepromoot wordt bij lokale ondernemingen en welke mogelijke voordelen lokaal kunnen toegekend worden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.