Holsbeek huldigt inwoner Irena, die met haar schilderij het Rijksmuseum in Amsterdam haalde

Irena Degryse werd in Holsbeek door Hans Eyssen en Annelies Vander Bracht in de bloemtjes gezet.
vertommen Irena Degryse werd in Holsbeek door Hans Eyssen en Annelies Vander Bracht in de bloemtjes gezet.
De gemeente Holsbeek heeft donderdag haar 71-jarige inwoner Irena Degryse in de bloemetjes gezet. Haar zelfportret viel deze zomer te bewonderen in het Amsterdamse Rijksmuseum. Een fantastische prestatie, aangezien haar prent gekozen werd uit 8.000 inzendingen, om zo het 350-jarige overlijden van Rembrandt in de verf te zetten. Dat gebeurde in de tijdelijke expositie  ‘Lang Leve Rembrandt’, die tot 15 september liep.
Irena Degryse (71) uit Holsbeek heeft zichzelf tussen de allergrootste meesters der aarde geschilderd. Haar zelfportret in olieverf hangt in het Rijksmuseum van Amsterdam. Haar werk werd gekozen uit 8.000 inzendingen uit 95 landen.
Vertommen Irena Degryse (71) uit Holsbeek heeft zichzelf tussen de allergrootste meesters der aarde geschilderd. Haar zelfportret in olieverf hangt in het Rijksmuseum van Amsterdam. Haar werk werd gekozen uit 8.000 inzendingen uit 95 landen.

Haar eerste zelfportret in olieverf ooit had al een prominente plaats in de woonkamer gekregen toen plots een e-mail van het Nederlandse Rijksmuseum in de mailbox viel. “Ze vroegen om mijn werk eigenhandig over te brengen naar Amsterdam om het tentoon te stellen. Ik heb het eerst nog moeten inkaderen”, zo doet Irena haar verhaal uit de doeken. “Sinds vier jaar volg ik les aan de Hagelandse Academie in Aarschot waar ik mijn zelfportret schilderde aan de hand van een foto. Tegelijkertijd liep de wedstrijd van het Rijksmuseum die kaderde in het 350-jarige overlijden van Rembrandt, waar ik sowieso al fan van ben. Het was op initiatief van mijn lerares dat ik heb deelgenomen. Het is een clair-obscur portret, een techniek die Rembrandt ook vaak hanteerde. Het paste helemaal in het plaatje van de wedstrijd gok ik. Ik heb nooit echt een uitleg gekregen waarom ze precies voor mij gekozen hebben.”

Irena Degryse (71) uit Holsbeek heeft zichzelf tussen de allergrootste meesters der aarde geschilderd. Haar zelfportret in olieverf hangt in het Rijksmuseum van Amsterdam. Haar werk werd gekozen uit 8.000 inzendingen uit 95 landen.
Vertommen Irena Degryse (71) uit Holsbeek heeft zichzelf tussen de allergrootste meesters der aarde geschilderd. Haar zelfportret in olieverf hangt in het Rijksmuseum van Amsterdam. Haar werk werd gekozen uit 8.000 inzendingen uit 95 landen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.