Bomvolle kerk neemt afscheid van 'Renéke'

ERE-BURGEMEESTER VAN GOIDSENHOVEN OVERLEED VORIGE WEEK OP 87-JARIGE LEEFTIJD

Honderden mensen namen gisteren in de Sint-Mauruskerk afscheid van oud-burgemeester René Van Goidsenhoven (links).
Vertommen Honderden mensen namen gisteren in de Sint-Mauruskerk afscheid van oud-burgemeester René Van Goidsenhoven (links).
De Sint-Mauruskerk in Holsbeek was gisteren te klein voor het afscheid van ere-burgemeester René Van Goidsenhoven. Meer dan 400 mensen kwamen Renéke, zoals deken Dirk De Gendt hem lieflijk noemde, een laatste eer betuigen. René, die van 1982 tot 2000 onafgebroken burgemeester was en ook bekend is als stichter van de gelijknamige boomkwekerij, overleed vorige week donderdag op 87-jarige leeftijd.

Dat de Holsbekenaren van hun oud-burgemeester hielden, bleek gisteren door de massale opkomst voor de afscheidsplechtigheid. Naast de vele inwoners, huidig burgemeester Hans Eyssen en enkele schepenen, zagen we ook ex-gedeputeerde van de provincie Julien Dekeyzer en burgemeester Dirk Claes van buurgemeente Rotselaar. Zij hoorden allemaal hoe deken Dirk De Gendt niets dan mooie woorden over had voor de man die in 1982 de alleenheerschappij van CD&V in Holsbeek doorbrak en voor de liberalen 18 jaar lang de burgemeesterssjerp droeg.

Vertommen

Politiek en natuur

"Renéke, zoals sommigen onder jullie hem beter zullen kennen, heeft het geluk gehad lang te mogen leven en net daarom heeft hij heel veel levenswijsheid opgedaan", sprak De Gendt. "Hij heeft voor Holsbeek en de dorpelingen enorm veel betekend als oprichter van zijn boomkwekerij, als burgemeester, als mens en als familieman." René leerde zijn vrouw Antoinette, die laborante was, destijds kennen aan de KU Leuven en kreeg met haar vier kinderen. "Vanuit hun liefde voor elkaar en de natuur hebben ze de wereld beter proberen te maken. René was een harde werker, al was werk voor hem eigenlijk ontspanning. Hij was ook een volhardend man en droeg zorg voor iedereen. Al die jaren is hij een goede burgervader voor ons geweest. Hij was iemand met een hart voor de mensen, maar zei tegen hen ook altijd waar het op stond. Afscheid nemen van zo'n groots man, is moeilijk." Ondertussen klonken de tonen van Will Tura (Hemelsblauw) en Edith Piaf (Non, je ne regrette rien) door de kerk, die je kon interpreteren als een knipoog naar zijn politieke carrière. René zorgde als burgemeester namelijk voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis en investeerde ook in de scholen van de deelgemeentes. Toch werd ook zijn passie voor de natuur niet onder stoelen of banken gestoken. "Je hebt heel je leven hard gewerkt en goed gegeten, altijd heb ik me bij jullie welkom gevoeld", sprak kleinzoon Steven. "Hoeveel tractors heb je destijds wel niet versleten? Ik herinner me ook nog jouw talloze verhalen over het bodemonderzoek en dat die 'ingenieurkes' van niets wisten. Je deed alles met volle overgave. We zullen je nooit vergeten."

Parkinson

Dochter Anne, die de plaats van haar vader op de Vld-lijst in 2000 overnam en sinds 2012 lijsttrekker is, mocht de plechtigheid afsluiten. "Je had het steeds moeilijker toen je de ziekte van Parkinson kreeg, maar we hebben samen heel veel mooie momenten meegemaakt. We zijn je heel dankbaar."