"Marktplein is glorie kwijt"

De kandidaten van Holsbeek Beweegt hebben afgelopen weekend een fietstocht door Holsbeek gemaakt. Ze inspecteerden daarbij openbare gebouwen.  Vooral het dorpsplein van Kortrijk-Dutsel stemt hun ontevreden.
De kandidaten van Holsbeek Beweegt op het dorpsplein van Kortrijk-Dutsel. Zij nemen aanstoot aan de nieuwbouw, waarvoor een oude hoeve werd afgebroken.
Vertommen De kandidaten van Holsbeek Beweegt op het dorpsplein van Kortrijk-Dutsel. Zij nemen aanstoot aan de nieuwbouw, waarvoor een oude hoeve werd afgebroken.

Volgens lijsttrekker Achille Claes is het marktplein van Kortrijk-Dutsel erop achteruit gegaan. "Het is al zijn glorie kwijt, door de ruimtelijke verordening opgelegd door het huidige bestuur. Dat bepaalt dat indien je meer gezinswoningen bouwt dit blokken van vier wooneenheden moeten zijn met telkens zes meter vrije ruimte er tussen. De gevolgen ervan kan je hier zien. Vlak naast de oudste kerktoren van het land prijken nu twee blokken van vier gezinswoningen, op de plaats waar de oudste woning van Kortrijk-Dutsel stond en die het dorpsgezicht beheerste", aldus Claes.

Guido Peers van Holsbeek Beweegt legt uit hoe de partij de belangrijke gebouwen geanalyseerd heeft. "Hierbij gaat onze aandacht naar het gebruik en de ligging. Moeten er extra verkeersveiligheden voorzien worden? We bekijken ook de buitenschil van het gebouw. Is er al dubbel glas voorzien? Hoe is de toegankelijkheid van het gebouw? Zijn ze aangepast voor mindervaliden. Zijn ramen en deuren aan vernieuwing toe? Holsbeek Beweegt wilt op een redelijke termijn onze openbare gebouwen quasi energie neutraal maken of tenminste dit sterk benaderen", zegt Peers.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.