"Ik wist dat het Eline was"

ROBIN JUSTÉ STRANDDE NET VOOR FINALE, MAAR BLIKT TEVREDEN TERUG

Robin Justé vertelde niemand over zijn avontuur.
Foto Vertommen Robin Justé vertelde niemand over zijn avontuur.
Robin Justé, de 43-jarige laborant uit Holsbeek, was wellicht één van de meest kleurrijke deelnemers van het felgesmaakte tv-programma De Mol. De man miste op een haar na de finale, maar kijkt tevreden terug op het grootste avontuur van zijn leven. En de bekendheid neemt hij er vlotjes bij. "Mensen klampen mij de hele tijd aan voor selfies, maar dat hoort erbij", klinkt het.

Aan zijn vrienden vertelde hij dat hij naar Congo was geweest voor een project, terwijl hij zijn collega's wijsmaakte dat hij met zijn vrouw op congres ging in Toronto. Niets daarvan klopte, want Robin Justé nam stiekem deel aan het Vier-programma De Mol. "Na verloop van tijd hadden mijn vrienden wel door dat er iets niet klopte. Iemand van hen had mijn vrouw ergens gezien, maar ik ben altijd in alle toonaarden blijven ontkennen. Hoe moeilijk dat ook was", vertelt Robin, die zich twee jaar geleden eigenlijk al wilde inschrijven voor het programma. "Mijn vrouw zag dat toen áb-so-luut niet zitten, maar ditmaal kon ik er niet meer aan weerstaan. Ik heb me achter haar rug ingeschreven en dat leidde soms tot erg bizarre situaties. Toen wij op vakantie waren in het buitenland, kregen we te horen dat ons huis onder water stond. Maar nét op hetzelfde moment hoorde ik dat ik bij de laatste 30 kandidaten zat. Ik was zo blij als een kind en mijn vrouw snapte er helemaal niets van", lacht Robin.


Eenmaal hij bij de definitieve selectie behoorde, kon het avontuur van zijn leven beginnen. "Het was een fantastische ervaring. Doordat je 24 uur per dag met de andere kandidaten opgescheept zit, ontstaat er een unieke band. We hebben elkaar onlangs voor het eerst teruggezien in Peer en dat was een heel leuke ontmoeting. We hebben ook een gezamenlijke Whatsappgroep onder de kandidaten en die puilt uit van de berichten. We zijn onlangs ook samen naar een voetbalmatch van Davey gaan kijken. Ik had nooit verwacht dat je op zo'n korte tijd zo'n band kon smeden", meent Robin.

Robin, Annelies, 'De Mol' Eline en winnaar Davey tijdens de rugby-opdracht in aflevering 7.
Foto Vier Robin, Annelies, 'De Mol' Eline en winnaar Davey tijdens de rugby-opdracht in aflevering 7.

Net niet in de finale

In de voorlaatste aflevering moest Robin de duimen leggen. "Ik wist uit het boekje van Hans dat hij Davey als mol had aangeduid. Doordat hij er uiteindelijk uit lag, wist ik 100% zeker dat het Eline was. Annelies dat kon gewoon niet. Dus was het van cruciaal belang om bij die individuele proef in die kamers twee pasvragen af te dwingen. Dat lukte niet en dat heeft mij een plaats in de finale gekost. Annelies had die wel en ik kwam uiteindelijk iets te kort voor de finale", zegt Robin. Een rood scherm was zijn deel. "Ik voelde het aankomen. Maar uiteindelijk liever zo dan de finale spelen en ze uiteindelijk verliezen."


Langs de ene kant smulde Vlaanderen van Robins over-mijn-lijk-mentaliteit, al waren er ook mensen die zich stoorden aan zijn competitieve geest. "Dat is de aard van het beestje, vrees ik. Ik heb altijd gesport en ben erg competitief aangelegd. Al ga ik er nu toch wat meer op proberen te letten als ik ga tennissen of basketten. Want ik kan je vertellen: het is wel erg confronterend om jezelf zo bezig te zien. Langs de andere kant zeiden mijn vrienden ook: dát is de echte Robin. En dat is ook zo: ik heb geen spelletje gespeeld daar. En ik heb eigenlijk het gevoel dat de rest dat, uiteraard op Eline na, ook niet gedaan heeft. Als je daar zo lang zit, kan dat gewoon niet."

De vier laatste kandidaten met presentator Gilles De Coster. Robin (links) miste op een haar na de finale.
Foto Vier De vier laatste kandidaten met presentator Gilles De Coster. Robin (links) miste op een haar na de finale.

Selfies op straat

Sinds zijn deelname aan De Mol kan Robin nergens komen zonder herkend te worden. "In Leuven word ik de hele tijd aangeklampt voor selfies. In de Delhaize staren de mensen naar mij en bij de bakker gaat het meer over De Mol dan over wat anders. Blijkbaar hoort dat er allemaal bij", lacht Robin.

Vier