'De boer die sterft op zijn tractor...' Dat past bij papa

OUD-BURGEMEESTER RENÉ VAN GOIDSENHOVEN OVERLEDEN

Oud-burgemeester René Van Goidsenhoven met dochter Anne.
Foto Vertommen Oud-burgemeester René Van Goidsenhoven met dochter Anne.
René Van Goidsenhoven, van 1982 tot 2000 burgemeester van Holsbeek, is niet meer. Hij overleed afgelopen donderdag op 87-jarige leeftijd. Met hem verliezen de Holsbekenaren de man die de CD&V-hegemonie doorbrak, onder meer het nieuwe gemeentehuis liet bouwen, maar bovenal ook naast zijn politieke bestaan erg populair was. "Hij wilde voor iedereen goed doen", zegt dochter Anne (57).

Holsbeek heeft met het overlijden van ereburgemeester René Van Goidsenhoven één van haar bekendste figuren verloren. Dat zijn naam bij vele mensen een belletje doet rinkelen, heeft dan ook niet alleen met zijn burgemeesterschap te maken. "Hij is altijd een echte natuurmens geweest", vertelt dochter Anne. "Hij was het liefst van al buiten, om te wandelen of te jagen in de bossen. Voor hij de boomkwekerij (langs de Kortrijksebaan, red.) oprichtte, heeft hij intensief aan bodemonderzoek gedaan. Hij trok met zijn caravan het hele land rond, om als pionier alle gronden in kaart te brengen. In 1960 heeft hij samen met zijn schoonbroer Guust dan de boomkwekerij uit de grond gestampt, en dat was zijn lange leven. In het begin kweekte hij vooral populieren - we zijn nog altijd één van de enige producenten - maar later breidde hij ook uit naar fruitbomen. Heel wat boeren zijn bij hem hun plantgoed komen kopen, en haast elke jongere uit het dorp heeft hier destijds wel vakantiewerk gedaan."


Door zijn populariteit waagde de gewezen dijkwachter van Watering De Molenbeek uiteindelijk de stap naar de lokale politiek. Nadat hij eerst nog twee legislaturen in de oppositie zat, slaagde hij er in 1982 toch in om de alleenheerschappij van CD&V te doorbreken en de liberalen de burgemeesterssjerp te schenken. "Met zijn achtergrond nam hij het natuurlijk fel op voor de boeren", zegt Anne. "Maar ook voor de jeugd heeft hij veel gedaan. Zo heeft hij destijds het jeugdhuis 'Zorba' laten bouwen, zodat de jongeren een eigen lokaal hadden. Hij was ook een echte doordrijver. Als er iets in zijn kopje zat, dan moest dat gerealiseerd worden. Zo heeft hij na jarenlange discussies voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis in Kortrijk-Dutsel gezorgd. Onder zijn bewind is er ook veel geld naar de scholen gegaan, en liet hij het Kasteel van Horst restaureren. En toch stond hij bekend om zijn zuinige beleid - al waren zijn Vld-bals wel altijd de moeite. Veel mensen zullen zich nog wel herinneren dat de Sportschuur toen steevast bomvol zat en dat er tot in de vroege uurtjes gedanst werd."

Natuurliefhebber

Wie terugdenkt aan René, zal ook vooral het beeld van de echte natuurliefhebber voor ogen halen. "Het gezegde 'de boer, die sterft op zijn tractor' is voor mijn vader echt wel van toepassing", aldus nog Anne, die duidelijk de politieke microbe kreeg. Want toen haar vader in 2000 stopte als burgemeester, nam zij een plaats op de Open Vld-lijst in. Sinds 2012 is ze ook lijsttrekker. "Op het einde was het politiek gezien op, maar dat vond hij niet zo erg. Hij kreeg net meer tijd om bezig te zijn met zijn bomen en de natuur. Tot zijn tachtigste zat hij nog dagelijks op zijn tractor. De laatste jaren was hij wel aan zijn zetel gekluisterd, nadat de ziekte van Parkinson vastgesteld werd. Hij had het er erg moeilijk mee dat hij bijvoorbeeld niet meer kon spreken. Maar hij heeft in die periode ook veel steun gekregen, bovenal van mijn moeder Antoinette (87), die hem altijd is blijven bijstaan. Gelukkig is hij stil heengegaan."


De afscheidsplechtigheid voor René Van Goidsenhoven vindt dinsdag plaats, om 10 uur in de Sint-Maurusparochiekerk in Holsbeek-dorp.