Twee nieuwe streekproducten: leverworst en grotchampignon

Marc en Jos Molenaers met de leverworst.
Mine Dalemans Marc en Jos Molenaers met de leverworst.
Sinds gisteren heeft Limburg twee nieuwe erkende streekproducten: de leverworst uit Hoeselt en de grotchampignon uit Riemst.

De leverworst is het paradepaardje van de broers Jos (48) en Marc (51) Molenaers. Ze runnen een slagerij in het centrum van Hoeselt. "We zijn intussen de vierde generatie die de leverworst bereidt", vertelt Jos. "Het recept is nooit neergeschreven, het is mondeling overgeleverd." In de worst zit uiteraard varkenslever. Ook spek en mager vlees, ajuinen en een mengeling van kruiden worden toegevoegd.


Jos Coenegrachts kweekt de grotchampignons in de mergelgrot van 't Avergat in Kanne. "Er zijn nog maar drie kwekers die zich daarmee bezig houden", licht hij toe. De naam van de paddestoel, de kastanjechampignon, verwijst naar zijn kleur: bruin. "De kastanjechampignon heeft een vaste structuur en een diepere smaak dan de witte variant" (LXB)

Jos Coenegracht bij zijn paddestoelen.
Mine Dalemans Jos Coenegracht bij zijn paddestoelen.