Nieuwe Winterbeek moet overstromingen voorkomen

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove (r.) bekijkt de werken.
Vangalen Gedeputeerde Ludwig Vandenhove (r.) bekijkt de werken.
Gedaan met wateroverlast in Romershoven. Een arm van de oude Winterbeek wordt er gedempt en verlegd tot tegen de Romershovenstraat. "Over een lengte van 60 meter hebben we een nieuwe beek aangelegd", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

"De vroegere arm van de Winterbeek lag ver van de straat, kruiste private domeinen en de buizen waren te klein om het water bij hevige regen op te vangen en vlot te laten doorstromen", zegt Vandenhove. "Nu is er de nieuwe arm die we bovendien openleggen." In combinatie met een wachtbekken op de kruising van de Goosstraat met de Plasstraat, goed voor de opvang van 34 miljoen liter water, zal de nieuwe arm op de Winterbeek niet langer de straat en de kelders van de huizen blank zetten. Bovendien is er sprake om nog een tweede bufferbekken achter de huizen op de Romershovenstraat te voorzien.


De buurt kan eindelijk opgelucht ademhalen. "We wonen hier al 47 jaar en de laatste jaren liep de kelder van ons huis al drie keer onder, telkens met grote schade tot gevolg", zegt Gerda Appeltans (76). "Ons is verzekerd dat de wateroverlast voorbij zal zijn. We hopen het." Aan de realisatie van de werken die begin volgend jaar klaar zullen zijn, hangt een prijskaartje van ruim 1,2 miljoen euro vast. De provincie neemt daar 270.000 euro van voor z'n rekening. (LXB)