Nieuwe autopomp en brandpreventie thuis

Wim Dries en Werner Raskin, respectievelijk de burgemeester van Genk en Hoeselt, testen als eersten de nieuwe autopomp uit.
Karolien Coenen Wim Dries en Werner Raskin, respectievelijk de burgemeester van Genk en Hoeselt, testen als eersten de nieuwe autopomp uit.
Brandweerzone Oost-Limburg, die waakt over de veiligheid van zo’n 320.000 inwoners uit 14 gemeenten, ziet z’n wagenpark uitgebreid met een nieuwe autopomp. Het voertuig dat btw niet inbegrepen zo’n 273.000 euro kost, wordt in de kazerne van de brandweer van Hoeselt gestald. 

“Met de pomp zijn we nog nog beter uitgerust voor de meest uiteenlopende interventies”, legt burgemeester Werner Raskin van Hoeselt uit. De autopomp met een watertank van 2.500 liter, 300 liter schuim en modern blusmateriaal met meettoestellen is ook uitgerust met gereedschap voor een bevrijding bij een auto-ongeval. Ook heeft de autopomp gerief aan boord om stormschade te herstellen of interventies te doen met gevaarlijke stoffen. Het is het eerste voertuig dat bij een brand of een ander incident uitrijdt. 

Brandpreventie aan huis

De brandweerzone Oost-Limburg gaat ook meer dan voorheen brandpreventie-advies bij mensen thuis geven. “Vrijwilligers en beroeps bij de brandweer grijpen hun kans als ze bijvoorbeeld bij mensen thuis een wespennest gaan verdelgen. Dan krijgen de bewoners tips om brand te voorkomen”, zegt Wim Dries, burgemeester van Genk en voorzitter van de brandweerzone Oost-Limburg. “Ze wijzen mensen op de noodzaak van rookmelders. Tegen begin januari moet elk gezin een rookmelder plaatsen. Het is verplicht in elke woning. Veel mensen hebben er nog geen of hij ligt gewoon in de kast.” 

In elke doe-het-zelfzaak kan je al vanaf 10 euro een rookmelder kopen. Bij huisbezoeken laat de brandweer een folder over rookmelders achter.  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.