26-jarige merrie overleden na vuurwerknacht: “Haar vriendje wijkt niet van haar zijde”

Vevie stierf aan een hartaanval nadat het in paniek sloeg bij het vuurwerk.
RV Vevie stierf aan een hartaanval nadat het in paniek sloeg bij het vuurwerk.
Oudjaar bleek voor Elke Vandersanden uit Hoeselt een drama. Haar merrie stierf aan een hartaanval nadat het in paniek sloeg bij het vuurwerk. “Haar vriendje staat al sinds middernacht aan haar zijde te treuren", vertelt ze. In Herenthout in de Antwerpse Kempen overleed ook al een wallaby door het vuurwerk.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Aan iedereen die het nodig vond om vuurwerk af te schieten: ik hoop dat dit beeld u bijblijft." De woorden van Elke Vandersanden zijn hard, maar treffend. Ze is er kapot van, maar doet toch haar verhaal.

“Het was ongeveer 23.45 uur toen we buiten aan de loodsen de paarden wilden gaan voederen. We hebben er meerdere. Elke avond halen we ze binnen met een extra emmer voer. Toen we aan de stal met de deuren stonden, kwam iedereen aangedraafd, behalve Vevie. Haar zoontje deed duidelijk teken dat ze moest volgen, maar ze bewoog niet.”

De paarden staan er wat verweesd bij.
RV De paarden staan er wat verweesd bij.

Elke stapte naar de merrie toe en zag het schuim al op haar mond staan. “Ik probeerde haar nog mee te laten wandelen, maar na twee stappen achteruit viel ze pardoes om. Ze heeft nog een half uur liggen afzien met stuiptrekkingen. De veearts was met spoed onderweg, maar ze stierf nog voor hij arriveerde.”

Luider vuurwerk dan ooit

Opvallend genoeg zijn de paarden van Elke therapiepaarden. “Ze werken vaak samen met mensen met een beperking en kunnen tegen heel wat lawaai: verkeer, tractoren, zelfs onweer. Andere jaren met Nieuwjaar hadden we ook geen problemen. Maar dit jaar klonken de knallen véél heviger. In onze jongere tijd kenden we ‘kretsbommetjes’, maar deze waren van een ander kaliber. In de periode van 17 jaar dat we het paard hebben, hebben we dit nooit meegemaakt.”

Ook burgemeester Werner Raskin, die ‘s nachts nog werd opgebeld, is niet te spreken over het drama. “Hij heeft ons beloofd volgend jaar met meer geluidsarm vuurwerk te werken. Zo weigerde hij eerder al zes aanvragen voor groots vuurwerk, maar het heeft toch niet mogen zijn.”

Vevie en haar baasje Elke vorige maand.
Rv Vevie en haar baasje Elke vorige maand.

“Iedereen zou moeten beseffen tot wat een miserie vuurwerk kan leiden. Ik hoop dat iedereen trots is op zichzelf. De veearts die haar goed kende, vertelde eerder al dat Vevie een zeer gezond paard was. 26 jaar is niet jong, maar ze kon nog uren galopperen. Ze was nooit ziek, kon nog verre afstanden aan en zat nog vol energie.” Kans bestaat dat de hevige mist de paarden nog meer in paniek deed slaan, omdat ze zo nog minder beseften waar het luid geknal vandaan kwam.

De merrie Vevie ligt momenteel dood in de weide en het ander paard ‘Vos’ dat al 17 jaar de weide met haar deelt, wijkt sinds het hele gebeuren op nieuwjaarsnacht niet van haar zijde. 
129 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRANKY DE SMEDT

  het is heel spijtig dat zo iets kan gebeurt en nog veel sterkte

 • herman de genst

  Om te beginnen waarom vuurwerk ? Wat valt er te vieren ? de krant al gelezen ? niet veel reden om te vieren zou ik zo denken , maar rond deze tijd zijn er altijd met hun verstand op nul , dus laat ons stellen dat iemand met gezond verstand tegen vuurwerk is en de ander voor .

 • Rayan El Arami

  ronny cockuyt, 't is niet omdat je er hier niets van hoort of leest dat in die grote wereldsteden geen dieren sterven als gevolg van vuurwerk. En het is geen heksenjacht geworden. De dierenvrienden zijn mondiger geworden en internet en sociale media dragen daar hun steentje aan bij. Plus, vroeger waren hond, kat, paard en etc veel minder puur gezelschapsdier. Stierf bvb een kat die veel muizen ving, dan vloekte de eigenaar wel eens goed maar de dag erna haalde die gewoon een andere kat in huis.

 • Allex Kovalev

  Heel spijtig en niet verantwoord natuurlijk zo dicht bij dieren maar dikke zever als het gebeurd bvb op het strand ! Tja de garnalen krullen zo al en wees gerust de kabeljauwen zijn wat anders gewend maar ja,. de mens slaat meer en meer door. Een wolf, ah geen probleem..totdat ie eens een kind van de fiets sleurt...niet gebeuren wacht maar, bij mij komt ie zeker op zijn plaats terecht, de composthoop. Wat is het volgende dat we gaan tolereren, beren in de Ardennen zoals nu reeds in zwitserland

 • André Decrock

  Normale reactie van vriend paard, duurt 2 a 3 dagen, rouwtijd, normaal gezien zal hij dan proberen zijn vriendin toe te dekken , dieren weten beter dan mensen wat liefde en rouwen is