"Regelrechte boycot door gemeente"

GROEN LICHT VOOR PETITIE VOOR REFERENDUM, MAAR CDH TOCH ONTEVREDEN OVER GANG VAN ZAKEN

Fons Capiot met de brief die bewoners moet overtuigen om voor een fusie te kiezen.
Foto Borgerhoff Fons Capiot met de brief die bewoners moet overtuigen om voor een fusie te kiezen.
Oud- burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad Fons Capiot en bij uitbreiding z'n partij Christen Democraten Hoeselt (CDH) die de huidige meerderheid (Open VLD en NV-A-Nieuw) gedogen, krijgen het licht op groen voor het verzamelen van 2.000 handtekeningen. Die zijn nodig voor het organiseren van een referendum over een fusie tussen Hoeselt en Bilzen. Toch klaagt CDH-voorzitter Gerard Van Rens over een boycot van de gemeente.

Begin december vorig jaar schreef CDH-voorzitter Gerard Van Rens een brief naar het schepencollege met het verzoek hem de formulieren over te maken die volgens het gemeentedecreet vereist zijn voor het houden van een volksraadpleging. "Drie weken later krijgen we het verzoekschrift dat het referendum mogelijk moet maken", werpt hij op. "Daar is maar één petitielijst bij voor tien handtekeningen en wij hebben er 2.000 nodig", aldus Van Rens.

Burgemeester Werner Raskin.
Karolien Coenen Burgemeester Werner Raskin.

Kopies

Hierop nam de CDH-voorzitter opnieuw contact op met de gemeente met de vraag of dat exemplaar kan worden gekopieerd. "We wilden weten of de gemeente de handtekeningen op de kopies wel ontvankelijk kan verklaren. We willen niet het risico lopen dat de petitie achteraf ongeldig zou verklaard worden. Ondertussen zijn we twee maanden verder na mijn eerste aanvraag en ik heb nog steeds geen antwoord van de gemeente ontvangen", bekent Van Rens. Hij vindt het wellejes. "Het is een regelrechte boycot en ik kan niet anders dan de gouverneur inschakelen."


Hij schrijft een brief, maar op het moment dat hij hem op de post wil doen, krijgt hij een bevredigend antwoord over de wettelijkheid van de petitielijsten. Hij houdt de brief in.

Spelletjes

"Waarom moet dit twee maanden duren?", vraagt oud-burgemeester Fons Capiot zich af. "Dat men bij de gemeente zoveel tijd nodig heeft, zegt toch veel over de slaagkracht van de gemeente. En het gaat hier dan nog over een simpele vraag. Wat zou dat dan geven bij meer complexe zaken? Voor ons is dat een extra argument om tot een fusie over te gaan", laat hij horen.


"Al weken geleden hebben we hem en zijn partij de nodige wettelijke documenten bezorgd", stelt Werner Raskin, burgemeester van Hoeselt. "Toen hij ze in z'n bezit had, vroeg hij aan het college of het legaal is de officiële petitiepagina te kopiëren. Dat werd hem voor de tweede keer bevestigd", vult de burgervader aan.

Onwaarheden

"Fons probeert - en dat is niet de eerste keer - een spelletje te spelen. Dat heeft hij ook gedaan met z'n brief vol onwaarheden over de fusie die hij aan de bevolking stuurde", besluit Raskin. "Ik reageerde daar niet op, ik steek liever m'n energie in de uitbouw van de gemeente."


Fons Capiot ontkent dat hij een spelletje speelt. "Daar is geen enkele reden voor. Een referendum over een fusie is een ernstige aangelegenheid", laat hij verstaan.