Vrijspraak voor buur die omheining steelt

FRANSTALIGE RECHTER BESCHULDIGT POLITIE VAN RACISME

De omheining tussen nummer 7 en nummer 9 verdween in mei vorig jaar.
Foto Baert De omheining tussen nummer 7 en nummer 9 verdween in mei vorig jaar.
Een Franstalige rechter in Brussel heeft de eigenaar van een woning in Hoeilaart vrijgesproken voor de diefstal van de omheining van zijn buren. Nochtans werden delen van de omheining in de woning van de Franstalige man gevonden. Burgemeester Vandenput is niet alleen furieus over het vonnis, maar ook over het feit dat de rechter de buren en de lokale politie van racisme beschuldigt.

Groot was de verbazing van de bewoners van een woning in de Baron Jacques de Dixmudestraat in Hoeilaart toen ze op maandag 23 mei 2016 wakker werden en zagen dat hun omheining van dertig meter lang verdwenen was. De bewoners wisten echter meteen in welke richting ze moesten kijken, want ze lagen al jaren overhoop met de eigenaar van de naastgelegen woning. Sinds de Franstalige man uit Wezembeek-Oppem de woning gekocht had, was er discussie over de perceelsgrenzen. Zo diende de man eerder al een klacht in tegen zijn buren, omdat ze de paaltjes die de percelen afbakenen weggehaald zouden hebben. De politie werd opgetrommeld, maar uiteindelijk bleek dat de palen niet verdwenen waren, maar gewoon verstopt zaten tussen het onkruid. De Nederlandstalige inwoners besloten vervolgens een omheining op hun eigen perceel te plaatsen. Met alle gevolgen van dien.

Camerabeelden

De slachtoffers van de diefstal dienden een klacht in. In Wezembeek-Oppem trof de politie bij een huiszoeking in de woning van de buur zeven holle buizen aan die deel zouden uitgemaakt hebben van de omheining. Op beelden van de ANPR-camera zagen agenten bovendien dat de man de nacht voor de diefstal Hoeilaart rond middernacht binnengereden was, om de gemeente vier uur later opnieuw te verlaten. Alles wees met andere woorden in de richting van de Franstalige man.


Maar een Franstalige rechter in Brussel zag het anders. Hij sprak de man eind vorige maand vrij, omdat er volgens hem onvoldoende bewijzen zijn dat hij effectief de dader is. Zo zouden er geen vingerafdrukken gevonden zijn op de delen van de omheining die in zijn woning lagen. In zijn vonnis beschuldigt de rechter de buren en de lokale politie bovendien van racisme. "Ze hebben er duidelijk alle moeite mee om te aanvaarden dat een Franstalige Belg van vreemde origine zich in Hoeilaart wil vestigen", klinkt het.

Tolerant

Hoeilaarts burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) is furieus. "De uitspraken van de rechter zijn compleet van de pot gerukt", vindt hij. "De buren en politie zijn geen racisten. En bij uitbreiding is de hele Hoeilaartse bevolking pluralistisch en tolerant. We tellen hier meer dan tachtig nationaliteiten en kunnen met iedereen overweg. Uitspraken zoals deze rechter doet, zijn totaal misplaatst en getuigen van onprofessioneel gedrag. Die man moet van daarboven op zijn wolk terug naar beneden komen."


Vandenput gaat justitieminister Koen Geens (CD&V) aanspreken op dit voorval. "Ik ben te weten gekomen dat hier mogelijk een georganiseerd mechanisme van een aantal Franstalige magistraten tegen Nederlandstalige inwoners aan de grondslag ligt. Dit moet tot op het bot uitgezocht worden."

Maatregelen nodig

Sébastien Verbeke, korpschef van politie Druivenstreek, schaart zich achter de burgemeester. "Met dergelijke uitspraken van een rechter zijn we niet gediend. Moest één van mijn agenten zoiets zeggen, dan zou ik hier intern tegen optreden. Ik hoop dan ook dat de minister de gepaste maatregelen neemt."