Voorlopige bescherming voor serristenvilla Muyldermans

De serristenvilla Muyldermans is voorlopig beschermd.
Baert Marc De serristenvilla Muyldermans is voorlopig beschermd.
Nadat Vlaams minister-president Geert Bourgeois eerder al het kasteel in het Jan van Ruusbroecpark in Hoeilaart voorlopig beschermde, doet hij nu hetzelfde met de serristenvilla Muyldermans in de druivengemeente. Over de definitieve bescherming wordt eind dit jaar beslist.

De serristenvilla Muyldermans werd in 1924 in de Edmond Vandervaerenstraat in Hoeilaart gebouwd naast het eerder opgerichte serrecomplex. De villa werd ontworpen door de lokale architect Charles Mariën, die vanaf het interbellum mee de stijltrend bepaalde voor de bouw van de serristenvilla’s in de streek. Door het meer en meer verdwijnen van de serres staan de meeste serristenvilla’s onder druk. Zo werd een merendeel aangepast aan de smaak van de nieuwe eigenaars. Toch bleef bij villa Muydermans de planindeling en interieurafwerking bewaard, wat de villa uitzonderlijk maakt.

“De bescherming van een van de meest rijk uitgewerkte serristenwoningen met een nog gaaf bewaard interieur en bijhorende serre benadrukt het sociaal en economisch verhaal van de gemeenten in de Vlaamse Rand ten zuidoosten van Brussel”, zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

De gemeente Hoeilaart moet nu een openbaar onderzoek starten en over negen maanden zal Bourgeois beslissen of de villa definitief beschermd wordt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.