Verkeer kan vanaf vandaag onder ecoduct

Kunstenaar DZIA bracht muurschilderingen aan op de brugpijlers van het ecoduct.
Life+Ozon Kunstenaar DZIA bracht muurschilderingen aan op de brugpijlers van het ecoduct.
Het verkeer op de Brusselse ring rijdt vanaf vandaag onder het ecoduct van Groenendaal. De dieren in het Zoniënwoud moeten echter nog even wachten om er gebruik van te maken, want de beplanting is pas voor begin volgend jaar voorzien.

Het ecoduct in Groenendaal is het eerste in de provincie Vlaams-Brabant. Het is in totaal zestig meter breed en verbindt twee delen van het Zoniënwoud met elkaar. De voorbije maanden werden dwarsbalken, het brugdek en de sierranden over de Brusselse ring geplaatst. De komende weken staat onder meer nog de ecologische inrichting bovenop de brug gepland, maar die werken hebben weinig impact op het verkeer. Daarom werd beslist dat het verkeer op de ring vanaf vandaag onder het ecoduct kan rijden.


Begin volgend jaar volgt tot slot de beplanting bovenop de brug. De inrichting van het ecoduct met onder meer struiken, bomen en een vochtige corridor houdt rekening met de voorkeuren van verschillende soorten. "Kort daarna kunnen de dieren zonder gevaar voor aanrijdingen de autosnelweg oversteken", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Dat is niet alleen goed nieuws voor de dieren zelf, maar ook voor de automobilisten. Zo gebeuren er minder ongevallen en maken we het verkeer vlotter en veiliger."


Het ecoduct werd opgefleurd door muurschilderingen van kunstenaar DZIA. Hij bracht de diersoorten die gebruik zullen maken van de groene brug aan op de brugpijlers. (RDK)