Twee scholen dicht door staking

LES NOCH OPVANG IN DE PIRAMIDE IN STEENOKKERZEEL EN KINDERKOPPEN IN VILVOORDE

De Piramide in Steenokkerzeel is maandag gesloten.
Foto Galicia De Piramide in Steenokkerzeel is maandag gesloten.
De schoolbanken in De Piramide in Steenokkerzeel en de stedelijke basisschool De Kinderkoppen in Vilvoorde blijven maandag leeg door de nationale staking. Ook wordt er geen opvang voorzien. In heel wat andere scholen wordt dan wel weer les gegeven, terwijl in andere alleen opvang is.

De ouders van de leerlingen van gemeenteschool De Piramide in Steenokkerzeel kregen twee weken geleden al te horen dat de school tijdens de nationale staking van aanstaande maandag dicht blijft. "Er zijn teveel leerkrachten die staken", zegt directrice Mimi Peremans. "Omdat er volgens het gemeentebestuur geen opvang gegarandeerd kon worden, werd beslist om de school volledig te sluiten. Jammer, want volgens mij zullen wel voldoende leerkrachten aanwezig zijn om de kinderen op te vangen. Van heel wat teleurgestelde ouders heb ik al reacties gekregen, maar het is het schepencollege dat de beslissing nam en niet ik."

Geen garantie op opvang

"De Piramide telt ruim 400 leerlingen en we weten niet exact hoeveel leerkrachten aanwezig zullen zijn, dus de opvang kan niet gegarandeerd worden", zegt onderwijsschepen Jan Van Hoof (Open Vld). "We hebben dan ook beslist om de school te sluiten."


Ook de stedelijke basisschool Kinderkoppen in de Vilvoordse wijk Kassei sluit maandag de deuren. "Er zijn te weinig werkwilligen om de school open te houden", zegt onderwijsschepen Jo De Ro (Open Vld). "De ouders werden per brief al verwittigd op woensdag. Van de acht gemeenscholen blijft er dus een dicht. Ook in de stedelijke basisschool De Kanstanjelaar in de Perksestraat is de staking goed voelbaar. Daar wordt enkel opvang voorzien. In de rest van de scholen tracht men de lessen zo goed als mogelijk normaal te doen doorgaan."


De leerkrachten van gemeenteschool Tilia in Melsbroek staken alleen tijdens het eerste lesuur. Kinderen zullen dat uur opgevangen worden of mogen wat later naar school komen.

Signaal geven

Voorts hebben heel wat scholen al bepaald dat er enkel opvang zal zijn. Dat is bijvoorbeeld in alle gemeentescholen van Londerzeel het geval. "Maar in de Kouterschool was zelfs dat moeilijk", zegt onderwijsschepen Veerle Pas (CD&V). "Twee leerkrachten van de school Ter Elst gaan naar daar om voor voldoende mankracht te zorgen. Alle ouders werden per brief verwittigd." Ook in basisschool Virgo Sapiens is er enkel opvang. Daar mogen kinderen ook thuisblijven als ze dat willen.


In de Gemeentelijke Basisschool Overijse Centrum krijgen de eerste drie leerjaren gewoon les en wordt voor de oudste leerlingen opvang aangeboden. "De meerderheid wou werken, maar toch wilden we als school een signaal sturen naar de regering. Vandaar de opvang voor de hogere klassen", aldus directeur Danny Cahy.


Ook volgende scholen kiezen maandag alleen voor opvang: Vrije Basisschool O.L.V. Jezus-Eik, Vrij Sint-Clemens in Hoeilaart, de Sint-Jozefsschool in Strombeek-Bever, de Sint-Lambertusschool in Nossegem, Ter Ham Steenokkerzeel, De Pepel en De Kiem in Kapelle-op-den-Bos, Karamba in Ramsdonk, De Sterrenhemel in Machelen en gemeenteschool De Fonkel in Diegem.