Schrapt Hoeilaart Leopold II-laan na heisa? “Door naam te wijzigen, wis je geschiedenis niet”

Het Leopold II-standbeeld in Tervuren werd enkele dagen geleden beklad.
EPA Het Leopold II-standbeeld in Tervuren werd enkele dagen geleden beklad.
Nu er op enkele plaatsen in ons land al standbeelden van Leopold II weggehaald werden, rijst de vraag of ook de verwijzing naar de voormalige koning in straatnamen geschrapt moet worden. In Hoeilaart lijkt het er voorlopig niet op dat de Leopold II-laan herdoopt zal worden.

Ondanks de heisa van de voorbije dagen rond de voormalige koning is de straatbenaming in Hoeilaart geen agendapunt op het schepencollege van aanstaande maandag, laat burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) weten. “Maar mogelijk wordt het item wel bij ‘varia’ besproken”, klinkt het. “Persoonlijk ben ik van mening dat het weinig uithaalt om zo’n straatnaam te wijzigen. Door er een andere naam aan te geven, wis je de geschiedenis immers niet uit. Wat hij wel of niet gedaan heeft, kan je wegmoffelen, maar daarmee is het niet verdwenen.”

“Ik stel me dan ook meteen de vraag wat je moet doen met de ridders die een lintje van de Orde van Leopold II gekregen hebben”, gaat de burgemeester verder. Die Orde wordt aan burgers en militairen gegeven voor bijzondere diensten aan de koning en als teken van zijn persoonlijke hoogachting. “Ga je die lintjes dan allemaal opnieuw afnemen?”