Scholen toch gratis in sporthal in ruil voor openstellen eigen infrastructuur

Het Groene Dal en de Sint-Clemensschool mogen dan toch gratis sporten in de sporthal van Hoeilaart. In ruil mogen verenigingen wel gebruik maken van de turnzalen van beide scholen.

Eind 2015 werd het 'verhuurreglement van gemeentelijke infrastructuren' goedgekeurd. Daardoor zouden scholen voor het huren van een zaal in de sporthal plots evenveel moeten betalen als erkende verenigingen en/of verenigingen die aangesloten zijn bij de adviesraad. Volgens oppositiepartij CD&V zou Het Groene Dal daardoor jaarlijks een bedrag van 5.000 euro moeten betalen, terwijl de Sint-Clemensschool 6.500 euro moest ophoesten. Onderwijsschepen Eva De Bleeker (Open Vld) liet toen wel weten dat de bedragen helemaal niet klopten.


Nu komt het schepencollege echter terug op die beslissing van ruim een jaar geleden. Om sport op school aan te moederen, heeft het gemeentebestuur beslist dat scholen voortaan gratis gebruik mogen maken van de gemeentelijke sporthal. "Daar staat echter wel iets tegenover, want Het Groene Dal en de Sint-Clemensschool moeten hun eigen turnzalen buiten de schooluren in ruil wel openstellen voor sportinitiatieven en dit ten minste voor hetzelfde aantal uren waarover ze zelf beschikken in de sporthal", zegt De Bleeker. Erkende verenigingen genieten voor het huren van de schoolturnzalen hetzelfde voordeeltarief als voor de sporthal. "De schooldirecties en -raden stonden na een constructief gesprek open voor deze beslissing."

Vernieuwingswerken

"Met deze regeling werken we ook de mogelijke problemen weg wanneer de geplande vernieuwingswerken in de sporthal van start gaan. Verenigingen zullen namelijk vlotter kunnen uitwijken tijdens die werken. Daarnaast worden alle gemeenschapsgebouwen voortaan ook efficiënter benut", besluit de schepen. (RDK)