Opschorting voor naakte dakwerker

PARKET-GENERAAL VINDT 12 MAANDEN CELSTRAF OVERDREVEN VOOR NUDIST (61)

Vincent (uiterst rechts) tijdens een uitje op de fiets met andere nudisten.
Wouter Hertogs Vincent (uiterst rechts) tijdens een uitje op de fiets met andere nudisten.
Naturist Vincent Vanderlinden (61) lijkt in beroep goed weg te komen. In eerste aanleg kreeg hij nog een celstraf van 12 maanden voor openbare zedenschennis, nadat een naburige familie verschillende klachten had ingediend tegen het 'naaktlopen' van de man. "Dat is eigenlijk wel overdreven", klonk het nu echter bij het parket-generaal, dat slechts de opschorting vroeg.

Eind 2015 stortte de hemel op het hoofd van Vanderlinden. De rechter had immers brandhout gemaakt van zijn levenswijze als fervent naturist. "Onze maatschappij aanvaardt niet dat men zomaar naakt kan rondlopen op plaatsen waar anderen - waaronder minderjarigen - het kunnen zien. Dat stoort de slachtoffers en hindert minderjarigen in een normale seksuele ontwikkeling", klonk het. Een pervert voelde hij zich plots, een exhibitionist. "En dat ben ik helemaal niet", klonk het gisteren voor het Brusselse hof van beroep. "Ik heb nooit de intentie gehad om te choqueren of provoceren, het is mijn keuze om zo te leven. Niet meer, niet minder."

Vincent Vanderlinden, mét kleren aan in de rechtbank.
Wouter Hertogs Vincent Vanderlinden, mét kleren aan in de rechtbank.

Discreter opstellen

Een familie die in zijn wijk woont, een villawijk in Hoeilaart, dacht er echter anders over. Tussen 2007 en 2014 dienden ze klacht na klacht in, nadat ze hem in zijn blootje in de tuin zagen, of aan de deur zagen staan in datzelfde adamskostuum. Vincent was dan ook een fervente nudist, die zelfs zijn job als aannemer in dakwerken uitvoerde met weinig tot niets aan. Het parket, verveeld met de klachten, nodigde de man in april 2008 al uit voor een verzoeningsprocedure met de duidelijke vraag of hij de wetgeving kon respecteren. De overtuigde naturist wilde hier echter niets van weten, waardoor de verzoening op niets uitdraaide. En Vincent bleef rustig zijn ding doen, in zijn blootje. Tot de veroordeling in eerste aanleg. Vincent besefte dat hij zich toch ietwat discreter moest opstellen. Een houding die het parket-generaal duidelijk apprecieert.

Blanco strafblad

"Sinds het eerste vonnis zijn er geen klachten meer binnengekomen. Op zich hebben wij ook geen probleem met zijn levenswijze, maar als hij dit wilt doen moet hij maar een andere, meer afgelegen woonplaats kiezen dan waar hij nu leeft."


Toch vond het openbaar ministerie de opgelegde straf veel te zwaar. "Twaalf maanden is wat overdreven, zeker aangezien beklaagde over een blanco strafregister beschikt. Daarom stel ik de opschorting voor, en dat voor een periode van 5 jaar. Hierbij stel ik als probatievoorwaarde voor dat hij geen strafbare feiten meer mag plegen in die periode. Meneer moet dus ook zorgen dat hij in het openbaar kleren draagt." Een opluchting voor de nudist, die echter logischerwijze nog liever de vrijspraak wil.

Geen andere klagers

"Hij schuwt alles wat naar exhibitionisme neigt. Zo verklaart de zoon van de klachtindieners zelf dat hij zich verstopte achter de camionette als hij gezien werd. Hij had dus nooit de intentie om iemand kwaad te doen. Behalve die ene familie heeft er ook nooit iemand klacht ingediend tegen hem." Uitspraak op 15 mei.