Opnieuw geen schaatspiste op kerstmarkt

In toekomst mogelijk wel opnieuw bovenlokale trekker

Tot drie jaar geleden kon er nog geschaatst worden op de kerstmarkt van Hoeilaart.
Baert Marc Tot drie jaar geleden kon er nog geschaatst worden op de kerstmarkt van Hoeilaart.
Ook dit jaar zal de kerstmarkt van Hoeilaart het zonder schaatspiste of andere bovenlokale trekker moeten doen. Het organiserend comité kiest in de plaats voor een mooiere aankleding en meer randanimatie. “Maar in de toekomst is een schaatspiste wel opnieuw mogelijk”, luidt het.

Drie jaar geleden kon er voor het laatst geschaatst worden tijdens de kerstmarkt. Door de vernieuwing van het Gemeenteplein moest de Mariënparking, de plaats waar de ijsbaan de jaren voordien stond, in 2016 als parking behouden blijven, waardoor er geen ijspiste kwam. Vorig jaar hoopte de gemeente dat er wel opnieuw een schaatsbaan zou komen, maar het vernieuwde organiserend comité koos bewust voor een overgangsjaar. “De komende maanden zullen we nog bekijken welke attractie er volgend jaar komt”, klonk het een jaar geleden bij burgemeester Tim Vandenput (Open Vld). Hij dacht onder meer aan een ijsglijbaan op de trappen van de kerk. Maar zover komt het niet, want ook dit jaar zal de kerstmarkt - die van vrijdag 14 tot en met zondag 16 december plaatsvindt - het zonder schaatspiste of andere bovenlokale trekker moeten doen.

“De samenstelling van het programma ligt in handen van het organiserend comité”, zegt Vandenput. “Wij voorzien een bepaald budget en kunnen wel enkele ideeën geven, maar het comité kiest het programma. Daar heeft men gekozen voor eenzelfde formule als vorig jaar: een gezellig samenzijn met chalets, zonder extra trekker. Of ik het jammer vind dat er geen bovenlokale activiteit is? In het verleden lokte die schaatspiste wel veel volk naar onze gemeente, maar de kerstmarkt van vorig jaar was ook meer dan geslaagd.”

Pamperpaal

“Zo’n schaatsbaan zou meteen voor een flinke hap uit ons budget gezorgd hebben”, zegt Sam Vanderstraeten van het organiserend comité. “En we willen dit jaar meer geld in de aankleding van de kerstmarkt pompen. Ook qua animatie en optredens zal het aanbod ruimer zijn. Voor de kinderen komt er bijvoorbeeld een pamperpaal, waarvan ze op enveloppes vol prijzen kunnen springen. Daarnaast hebben we ook aandacht voor het goede doel. Op het Gemeenteplein komt namelijk een houten boom waarop kaarsjes geplaatst kunnen worden. Die kaarsjes, ten voordele van Pleegzorg Vlaams-Brabant, kunnen deze maand bij de handelszaken gekocht worden. Op zaterdag 15 december nodigen we alle pleegouders en -kinderen uit op onze kerstmarkt.”

Betaalbaar

Er mag dit jaar dan wel opnieuw geen schaatspiste zijn, maar dat is volgens Sam Vanderstraeten niet het teken dat er in de toekomst geen bovenlokale trekker meer kan komen. “Die piste blijft een optie”, is hij duidelijk. “De schaatsbaan was in het verleden zeker een succes, maar het moet uiteraard betaalbaar blijven.”

Het organiserend comité gaat nog op zoek naar verenigingen die een chalet willen huren. De huurprijs voor een chalet bedraagt 50 euro voor drie dagen, 40 euro voor twee dagen en 20 euro voor één dag. De waarborg bedraagt 150 euro. Tot 12 november kan er ingeschreven worden via evenementen@hoeilaart.be of via de gemeentelijke website.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.