Hoeilaart eert Marc Sleen met wafelenbak

GEMEENTE VIERT OOK 70E VERJAARDAG VAN NERO

Sylvia Brinkhof als Madame Pheip.
Baert Marc Sylvia Brinkhof als Madame Pheip.
Bijna exact één jaar na het overlijden van Marc Sleen eerde Hoeilaart zijn bekendste inwoner door een grote wafelenbak te organiseren. Niet minder dan 1.000 wafels werden gemaakt voor de inwoners van zijn geliefde Hoeilaart.

Flashback naar 6 november 2016. Een schokgolf door Hoeilaart. Ridder Marc Sleen, de geestelijke vader van de avonturen van Nero, laat het leven. Enkele dagen later nam de hele gemeenschap afscheid van de Hoeilaartse ereburger met een, zoals dat in de strips van Nero ook steeds het geval is, wafelenbak. "Die wafelenbak was een gigantsch succes, zowel bij jong als bij oud. De burgemeester heeft toen gezegd dat deze traditie in ere moest gehouden worden en dat het elk jaar zou moeten gebeuren", klinkt het bij Sylvia Brinkhof -alias Madame Pheip die mee het wafelfestijn organiseerde.

1.000 gratis wafels werden er dit weekend gebakken.
Baert Marc 1.000 gratis wafels werden er dit weekend gebakken.

Ideale moment

Het idee bleef rijpen in de geesten van enkele inwoners en hier kwam de stichting 'Nero & Co' uit. "Wij kwamen Marc regelmatig tegen en kenden hem dus. Zo hebben we eens een fictieve gemeenteraad nagespeeld waarin we, verkleed als Nero-figuren, zitting hielden. Marc heeft me toen nog toevertrouwd dat ik de verwezenlijking was van Madame Pheip", lacht Sylvia.


Uiteindelijk werd unaniem besloten om een nieuwe wafelenbak te organiseren. Hiervoor kregen ze de steun van de gemeente en de stichting Marc Sleen. Dit weekend bleek hét ideale moment te zijn om het feest te organiseren. Niet alleen was er het overlijden van Marc Sleen maar ook wordt dit jaar de 70e verjaardag van Nero gevierd.

Er werden speciale Nero-wafels gebakken.
Baert Marc Er werden speciale Nero-wafels gebakken.

Strip komt tot leven

Op 2 oktober 1947 verscheen immers Het Geheim van Matsuoka in De Nieuwe Gids. Het zou het begin worden van een succesverhaal dat van 1951 tot 2002 in de kranten zou verschijnen. De strip leek gisteren trouwens echt tot leven te zijn gekomen, want naast Madame Pheip kon men ook levende Nero's en kleine Adhemars bewonderen tussen de vele wafels.


Deeg voor niet minder dan 1.000 wafels werd er gemaakt, en toegegeven, de organisatie had er zijn werk van gemaakt. Zo waren er wafels met Nero's gezicht in en kon er zelfs een Neropintje gedronken worden. "Naast de gratis wafels hebben we inderdaad voor minder klassieke dranken gekozen. Geen cola en dergelijke, maar wel druivensap, appelsap, cava en Nerobier", verduidelijkt Madame Pheip. "Het slaat wel aan en daar gaat het tenslotte om." De kans bestaat dus dat de wafelenbaktraditie inderdaad in ere zal worden gehouden de volgende jaren.