Guus Luppens (31) - expert duurzame energie- keert na twee maanden terug van Antarctica: “Alsof je op andere planeet leeft”

Hoeilander twee maanden lang ingeschakeld om Prinses Elisabethbasis CO2-neutraal te maken

Guus Luppens zorgde er mee voor dat de Prinses Elisabethbasis op Antarctica CO2-neutraal blijft.
rv Guus Luppens zorgde er mee voor dat de Prinses Elisabethbasis op Antarctica CO2-neutraal blijft.
Sommigen overwinteren in zuiderse oorden, anderen houden dan weer van een wintersportvakantie. Voor Hoeilander Guus Luppens (31) mocht het nog kouder. Hij bracht twee maanden door op Antarctica. Niet voor zijn plezier, wel om de energievoorziening van de Belgische Prinses Elisabethbasis verder uit te breiden. “De beste ervaring ooit”, klinkt het nu hij opnieuw thuis is.

Zelf woont Guus Luppens al enkele jaren in een woning die niet op het elektriciteitsnet aangesloten is, maar volledig autonoom werkt op zonne-energie en een batterijsysteem. Het is mede daarom dat hij begin december op missie naar Antarctica trok. “Ons land was op zoek naar iemand die de Prinses Elisabethbasis verder CO2-neutraal kon maken en ik heb niet getwijfeld toen ik de vacature zag”, aldus de Hoeilander, die als expert duurzame energie al jaren actief is bij Group VHC, specialist in klimaatbeheersing. “Het systeem is ongeveer hetzelfde als dat in mijn woning en ze waren op zoek naar iemand met kennis van zaken.”

En dus trok Luppens begin december via Zuid-Afrika naar Koning Maudland, in het oosten van Antarctica. Daar ligt de Prinses Elisabethbasis op een hoogte van 1.382 meter. “Het was wel wennen. Het is zomer op Antarctica en dus wordt het er ’s nachts niet donker”, vertelt hij. “Het aanhoudende zonlicht mocht dan wel voor een enorme energieboost zorgen, ik moest mezelf wel verplichten om te slapen. Doe je dat niet, dan stort je na een week in. In de eerste week had ik dat wat onderschat, maar na verloop van tijd lukte het me wel om op tijd in bed te kruipen. (lacht) De temperatuur – tussen -20 en -5 graden Celsius – was dan weer minder een euvel. Door het vele zonlicht voelde het er zelfs wat warmer aan.”

Zonne- en windenergie

Guus Luppens en zijn team kregen de opdracht om het energiesysteem van het Prinses Elisabethstation te upgraden. Zo installeerden ze oplossingen voor zonne- en windenergie en stonden ze in voor de vernieuwing van het batterijsysteem. Omdat de mensen actief op de basis door dit batterijsysteem geen gebruik moeten maken van een generator, wordt de uitstoot tot nul gereduceerd. Ook werkte Luppens mee aan een plan om de Prinses Elisabethbasis uit te breiden. “Voorheen was er plaats voor achttien personen in het station, terwijl er nu ruimte moet zijn voor veertig man. Daarom stelden we een plan op om de stroomproductie te optimaliseren, zodat ze beantwoordt aan de stijgende energievraag zonder impact op het milieu.”

Het aanhoudende zonlicht mocht dan wel voor een enorme energieboost zorgen, ik moest mezelf wel verplichten om te gaan slapen. Doe je dat niet, dan stort je na een week in.

Guus Luppens

Nu hij opnieuw thuis in Hoeilaart is, blikt Luppens met plezier terug op zijn trip naar Antarctica. “Het was ongetwijfeld de beste ervaring uit mijn leven. Het is een zeer uitzonderlijke locatie. Je waant je als het ware op een andere planeet. Meewerken aan een CO2-neutrale poolbasis gaf bovendien veel voldoening en deze opdracht succesvol afronden, maakte het helemaal af. Het team was zeer tevreden over de meerwaarde die we konden bieden door de ervaring op vlak van hernieuwbare energie en batterijsystemen. De geplande werken zijn goed verlopen en het station is weer klaar om als eerste en enige ‘Zero-Emission’-poolbasis wetenschappers van over de hele wereld te ontvangen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.