Dieren steken deze zomer veilig over

RUWBOUW ECODUCT BOVEN RING MOET EIND AUGUSTUS KLAAR ZIJN

Geïnteresseerden krijgen een rondleiding op de werf van het ecoduct in Groenendaal.
Foto Lukas Geïnteresseerden krijgen een rondleiding op de werf van het ecoduct in Groenendaal.
De dieren van het Zoniënwoud kunnen vanaf augustus veilig de Brusselse Ring oversteken. Dan moet de ruwbouw van het eerste ecoduct in onze regio klaar zijn. In het kader van Open Wervendag bracht minister Ben Weyts gisteren een bezoek aan die 'groene brug' in Groenendaal. Het hele project heeft een prijskaartje van 6 miljoen euro.

Het ecoduct over de Brusselse Ring in Groenendaal is momenteel nog in volle opbouw, maar gisteren kon iedereen de werf uitzonderlijk bezoeken in het kader van de Open Wervendag. Voorlopig staan er enkel brugpijlers, maar verwacht wordt dat de ruwbouw in augustus klaar is. "Het ecoduct zal zestig meter breed en vijfenvijftig meter lang zijn", aldus Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). "Het moet de veiligheid voor zowel mens als dier bevorderen. Jaarlijks sterven duizenden dieren op de weg omdat er voor hen geen oversteekplaatsen zijn. Uit onderzoek bleek dat heel wat dieren deze locatie in Groenendaal verkiezen om de Ring over te steken - met alle gevolgen van dien. Er is niet alleen het vele dierenleed, maar ook heel wat verkeershinder. Maar met dit indrukwekkende project herenigen we vijfduizend hectare natuurgebied."

Regionaal landschap de Voorkempen

Omheining van 24 km

Naast de brug wordt er ook een ecoraster van liefst 24 kilometer langs de Brusselse Ring en de E411 gebouwd. "Door die omheining worden de dieren als het ware naar het ecoduct geleid", legt Weyts uit. "De totale kostprijs van dit project bedraagt 6 miljoen euro. Die rekening wordt betaald door de Vlaamse regering, Europa, de gemeenten Hoeilaart en Overijse, het Agentschap Natuur en Bos, en het Agentschap Wegen en Verkeer."

Tunnels

De ruwbouw mag er dan wel al in augustus staan, toch zal het hele project pas in juni van volgend jaar afgerond worden. Op het ecoduct komen immers nog allerlei bomen en planten te staan. En om het geheel nog aantrekkelijker te maken voor dieren, komen er bijvoorbeeld ook poelen voor amfibieën. Naast het ecoduct zijn er voor de dieren ook zeventien tunnels onder de Brusselse Ring, zodat ze ondergronds van de ene naar de andere kant van de snelweg kunnen trekken. Onlangs werden nog drie nieuwe tunnels gebouwd.


Het ecoduct in Groenendaal is momenteel het enige in onze regio, maar op termijn moet er ook eentje komen in Jette. "Daar moet een ecoduct de dieren van het Laarbeekbos een veilige oversteek bieden", zegt Weyts. "Die werken zijn gepland voor na 2019, bij de herinrichting van de Ring."