CD&V: “Gebruik voorkooprecht om grote bouwprojecten te weren”

CD&V Hoeilaart wil dat de gemeente open ruimtes koopt door haar voorkooprecht te gebruiken.
Baert Marc CD&V Hoeilaart wil dat de gemeente open ruimtes koopt door haar voorkooprecht te gebruiken.
Om te vermijden dat Hoeilaart helemaal volgebouwd wordt, wil oppositiepartij CD&V dat de gemeente in de toekomst haar voorkooprecht gebruikt. Dat betekent dat de gemeente een grond of gebouw kan kopen aan de prijs die door de verkoper en een koper is overeengekomen.

Volgens oppositiepartij CD&V wordt elke grote ruimte die vrijkomt meteen ingepalmd door projectontwikkelaars of bouwpromotoren. “Als we zo verder doen, dan zal het oprukkende Brussel snel aan onze poorten staan”, meent gemeenteraadslid Alain Borreman. De partij wil daarom dat de gemeente in de toekomst haar voorkooprecht gebruikt om zo zelf eigenaar van de gronden te worden. Vervolgens zouden inwoners samen met het bestuur kunnen bepalen waaraan Hoeilaart nood heeft: groene ruimte, appartementen, assistentiewoningen of woningen voor jongeren.

“Onrealistisch", zegt burgemeester Tim Vandenput (Open Vld). “Een voorkooprecht wordt niet altijd aangeboden aan de gemeente en mag niet aangekondigd worden. Dit voorstel neigt naar communisme. Bovendien zou de aankoop van al die gronden tussen de 8 en de 10 miljoen euro kosten. Dat het voorstel van een partij komt die ons verwijt dat we geld uit de ramen gooien, is dan ook merkwaardig.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.