Campagne ‘Niets ingooien! Hier begint de zee’ moet afval uit rioolputjes houden

Met de slogan ‘Niets ingooien! Hier begint de zee’ willen de gemeente en Interrand inwoners aanmanen om geen afval in de rioolkolken te droppen.
Baert Marc Met de slogan ‘Niets ingooien! Hier begint de zee’ willen de gemeente en Interrand inwoners aanmanen om geen afval in de rioolkolken te droppen.
‘Niets ingooien! Hier begint de zee.’ Die slogan werd de voorbije dagen bij een aantal rioolputjes in Hoeilaart met milieuvriendelijke verf geschreven. Daarmee willen de gemeente en afvalintercommunale Interrand de vervuiling van waterlopen via straatkolken tegengaan.

Om de rioolputjes vrij te houden van bladeren, takken en zand schakelt Interrand twee kolkenreinigers in, maar zij treffen steeds vaker afval in de straatkolken aan. Mosselschelpen, bouwafval, frituurolie, hondenpoepzakjes, plastic, sigarettenpeuken en verfresten: werkelijk alles wordt in de rioolputjes gedropt. En dat terwijl het water in die putjes – wanneer ze aangesloten zijn op een regenwaterriool – rechtstreeks en ongezuiverd naar beken, grachten en vijvers vloeit. In Hoeilaart is dat naar de IJse. Op die manier komt ook de vervuiling in de zee terecht. Vervuiling van de regenwaterriool via straatkolken verstoort het ecosysteem en bedreigt de vissen en de dieren die afhankelijk zijn van zuiver water.

Daarnaast zorgen vervuilde kolken ook voor overlast in de straten. Bij hevige regenval kunnen verstopte rioolputjes tot overstromingen leiden, met ondergelopen straten en kelders als gevolg. Om inwoners duidelijk te maken dat afval niet thuishoort in de riolering werd dan op verschillende plaatsen in Hoeilaart de slogan ‘Niets ingooien! Hier begint de zee’ met milieuvriendelijke verf aangebracht.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.