9 miljoen voor modernere sport- en jeugdsite

GROTERE SPORTHAL, MEER TENNISVELDEN, NIEUW JEUGDHUIS EN MOGELIJK TURNHAL OP KOMST

Een simulatiebeeld van hoe het er zal uitzien: het nieuwe jeugdhuis zal tegen de vernieuwde sporthal gebouwd worden.
Foto Baert Een simulatiebeeld van hoe het er zal uitzien: het nieuwe jeugdhuis zal tegen de vernieuwde sporthal gebouwd worden.
Het schepencollege van Hoeilaart heeft wilde plannen met de sport- en jeugdsite Koldam. De gemeente wil immers 9 miljoen euro investeren in een moderner sport- en jeugdcomplex. Het masterplan is ondertussen klaar. In april starten de eerste werken.

De huidige sporthal van Hoeilaart dateert al van de jaren 70 en is niet alleen verouderd, maar is ook net te klein om in drie units te verdelen. "Daardoor kunnen we bijvoorbeeld slechts twee volleybalvelden tegelijkertijd opstellen", zegt burgemeester Tim Vandenput (Open Vld). "We willen de sporthal dan ook uitbreiden, zodat we toch over wat meer ruimte beschikken. Zo komt er een deel nieuwbouw bij en zal de rest van het gebouw gerenoveerd worden. We gaan de sporthal ook meteen duurzaam maken, want momenteel verliezen we heel wat energie omdat de isolatie het laat afweten."


Daarnaast komt er ook een nieuw jeugdhuis, dat aan de vernieuwde sporthal gebouwd zal worden. De jeugd krijgt inspraak in het dossier, zodat de plannen op hun noden afgestemd kunnen worden. "Voorts krijgt de tennisclub een extra overdekt terrein, zodat ze over drie overdekte en drie openluchtvelden zullen beschikken", gaat Vandenput verder. "Langs het voetbalveld komt dan weer een tribune. Samen met voetbalclub ERC Hoeilaart wordt nog bekeken hoe groot en waar de tribune gebouwd moet worden."

Turnvereniging Gympies

Tijdens het opstellen van het masterplan werd plots duidelijk dat er ook nog ruimte voor een turnhal tussen de Koldamstraat en de Kapelstraat is. "Al jaren vraagt turnvereniging Gympies Hoeilaart een eigen turnhal omdat ze momenteel met een gebrek aan infrastructuur kampen en daardoor regelmatig naar onder meer Louvain-La-Neuve moeten uitwijken", aldus nog de burgemeester. "Voor een turnvereniging is dat echter niet altijd evident. Nu blijkt dat er ruimte voor is, zal bekeken worden hoe we dit alles kunnen financieren. De turnhal zit namelijk niet inbegrepen in de 9 miljoen euro die vrijgemaakt zal worden voor de vernieuwing van de sport- en jeugdsite. Omdat de turnhal een bovenlokale functie krijgt, hopen we op subsidies van Vlaanderen. Daarnaast zullen we ook gesprekken voeren met de ons omliggende gemeenten om een financieel plan op te stellen. Ook qua uitbating zal er nog rond de tafel gezeten moeten worden."

Definitief ontwerp in oktober

Het hele project - op de mogelijke komst van de turnhal na - kost 9 miljoen euro. De gemeente gaat de helft lenen en betaalt de andere helft met eigen middelen. In oktober moet het definitieve ontwerp klaar zijn, waarna men in april volgend jaar start met de verbouwing van de sporthal en aansluitend met het bouwen van het jeugdhuis.


"Met de clubs die gebruik maken van de sporthal zal bekeken worden waar ze tijdens de werken terecht kunnen. Met de sporthallen van de scholen en het Felix Sohiecentrum beschikken we over enkele uitwijkmogelijkheden", besluit Vandenput.


Het extra tennisveld, de bouw van de voetbaltribune en de mogelijke turnhal zijn pas voor na 2020 gepland.