Zwerfvuil of sluikstorten? Overlast moet beter in kaart worden gebracht

Oppositieraadslid Herwig Princen (Gewoon Wit) heeft de cijfers van sluikstorten in 2018 in de gemeente verzameld en kwam op 43 sluikstorten, waarbij slechts in vier gevallen een PV werd opgesteld, waardoor slechts 3% van de sluikstorten beboet werd en dat slechts 80 euro als GAS-boete opbracht. “Die cijfers moet men relativeren. In realiteit waren er maar 28 echte sluikstorten. De overige gevallen waren meldingen van zwerfvuil”, reageerde burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V)
Sluikstorten is overal een probleem.
KRISTIEN BOLLEN Sluikstorten is overal een probleem.

“In mijn cijfers is het sluikstorten van de carpoolparking buiten beschouwing gelaten, want die behoort niet toe aan de gemeente. Als beleid moeten we beter doen en zeker het sluikstorten proberen te halveren, en daar zeker een kwart van te beboeten. De cijfers die ik heb komen van de werkfiches van de gemeente. Het gaat zeker ook niet om het zwerfvuil dat opgehaald wordt door onze zwerfvuilpeters- en meters, die heel goed werk leveren. De straten waar er veel sluikstorten liggen, zijn gekend. De meeste sluikstorten werden gemeld en opgeruimd in Outgaarden (9), langs de Waversesteenweg (6) in Hoxem (5), in Els en Stoopkensstraat telkens 3. We moeten vragen aan de nieuwe politiezone om extra in te zetten om sluikstorten tegen te gaan. We hebben gegevens, laten we proberen dat beter in kaart te brengen”, aldus Princen. 

Naast glasbollen zoals hier in de Stoopkensstraat wordt dikwijls vuil gedeponeerd.
HCH Naast glasbollen zoals hier in de Stoopkensstraat wordt dikwijls vuil gedeponeerd.

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers relativeerde de cijfers. 

“In de werkfiches worden meldingen ook beschouwd als sluikstorten. En een zak met drie blikjes in, is geen sluikstort, dat is zwerfvuil. Maar het staat wel in de statistieken. We hebben ons personeel gevraagd in de toekomst het onderscheid te maken. Voor mij zijn er 28 sluikstorten geweest in 2018. Daar gaat het om het afkappen van banden, eternitplaten of asbest in het veld. Daarvan zijn er vier betrapt en werden PV’s opgesteld. Maar het is niet zo simpel om het te bewijzen, en heel wat van die dossiers liggen nog bij het parket.”

“De burgemeesters van de regio hebben gevraagd van de strijd tegen sluikstorten een prioriteit te maken. We zijn ook gestart met de registratie van de gevallen. Overal camera’s plaatsen is niet mogelijk op een grondgebied van 3000 hectare. We hebben trouwens 3 mensen betrapt op sluikstorten met een wildcamera, maar dat mogen we niet gebruiken als bewijsstuk”, aldus de burgemeester. 

Zwerfvuilpeters

Het feit dat er meer sluikstorten gemeld worden is ook dankzij de goede werking van de zwerfvuilpeters- en meters. “Vorig jaar hebben we ingetekend op een project van OVAM rond camerabewaking, maar we zijn toen uit de boot gevallen. We vragen aan al onze inwoners van zodra ze een sluikstort zien, dat te melden. Onlangs vonden wij nog een lading neonlampen gewoon gedeponeerd langs het kunstwerk ‘Pallox’ in het veld”, aldus schepen voor Leefmilieu Marleen Lefevre. Schepen Filip Havet (CD&V) lanceerde tot tweemaal toe op de raadszitting het voorstel de boetes voor sluikstorten te verhogen. “Het zou een afschrikkingseffect hebben en als ze gepakt worden recupereren we nog iets”, aldus de schepen. 

Maar er kwam nauwelijks reactie op zijn voorstel.

De zwerfvuilpeters en meters in Hoegaarden leveren goed werk
Bollen De zwerfvuilpeters en meters in Hoegaarden leveren goed werkReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.