Vliegtuigen geland in gemeentehuis

De vliegtuigmaquettes staan sinds gisteren in het gemeentehuis.
Foto K. Bollen De vliegtuigmaquettes staan sinds gisteren in het gemeentehuis.
De maquettes van de vliegtuigen waar piloot Arnold Chadwick 100 jaar geleden mee heeft gevlogen zijn in het gemeentehuis van Hoegaarden toegekomen. Het gaat om drie meter brede maquettes die echt kunnen vliegen. Deze maquettes vormen het pronkstuk van de tentoonstelling '1917 "Buster Brown", honderd jaar later'

De Heemkundige Kring organiseert in de zaal Grand Cru een tentoonstelling over WOI. Het wordt ditmaal een eerbetoon aan de Canadese Flight Sub-Luitenant Arnold J. Chadwick, die overleed in 1917 en aan de inwoners van Meldert die hem een schuilplaats boden in 1916.


Op 2 oktober 1916 werd de Sopwith 1-1/2 Strutter met de naam 'Buster Brown' van de jonge Canadees Flight Sub-Lieutenant Arnold J. Chadwick door luchtafweergeschut onder vuur genomen tijdens een bombardement op de zeppelinbasis van Evere. Onzeker over zijn positie voerde Chadwick een noodlanding uit in de Menevallei in Meldert. Hij slaagde er niet in zijn vliegtuig in brand te steken, maar hij wist wel te ontkomen. Hij kreeg in Meldert een onderkomen op wisselende adressen: de pastorie, nissen in de kerktoren en bij verschillende families. De Duitsers maakten achteraf foto's van het gecrashte vliegtuig.


Op de opening van de tentoonstelling op donderdag 9 november vertelt Noël Verlaers wat er allemaal gebeurd is tussen 2 oktober 1916 en 29 juli 2017. De aanwezigen kunnen vragen stellen aan luitenant-generaal Claude Van de Voorde over de twee grote maquettes die tentoongesteld worden. De tentoonstelling is aangevuld met een historische fotoreeks over de voedselvoorziening in Hoegaarden in WOI, het Nationaal Hulp- en Voedselcomité en het belang van neerhofdieren tijdens de oorlog. De tentoonstelling kan nog bezocht worden op zondagen 12, 19 en 26 november. (HCH)