Vlaams-Brabantse Hagendorser voorgesteld

Aan het vissershuisje, naast de visvijver van de Grand-Pont-vissers, langs de Grote Gete, op gronden eigendom van de gemeente Hoegaarden, maar wel op Waals grondgebied, werd de Vlaams-Brabantse Hagendorser voorgesteld. Deze Hagendorser zal bediend worden door drie boeren in de provincie. Voor het Hageland is dat Dries Vandergeeten uit Hauthem-Hoegaarden. Openbare besturen en gemeenten kunnen er een beroep op doen.

De Hagendorser in werking
HCH De Hagendorser in werking

Hagen maken reeds eeuwenlang deel uit van het typische agrarische cultuurlandschap in grote delen van de provincie Vlaams-Brabant. Ze behoren tot de landschapselementen die, naast de agrarische activiteiten, het landschap bepalen en de streekidentiteit typeren. Een goed beheer van deze vaak enorme landschappelijke hagen is een lastige karwei, zeer arbeidsintensief en bijgevolg duur. Daarnaast is ook bacterievuur een niet te onderschatten aandachtspunt. Agrobeheercentrum Eco² en Werkers in aanneming stelden de Vlaams-Brabantse Hagendorser voor. Deze heggenslagmaaier is de ideale oplossing voor een betaalbaar en ecologisch verantwoord onderhoud van landschappelijke hagen.

Dries Vandergeeten zal in het Hageland de tractor besturen
HCH Dries Vandergeeten zal in het Hageland de tractor besturen

Gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V): “De maaier met arm en tractor kost 200.000 euro, waarvan wij 130.000 euro gesubsidieerd hebben vanuit de Plattelandswerking. De resterende som werd door Eco2 en de Werkers gedragen. In Limburg hadden ze al dergelijke machine, wij konden niet achterblijven”.

Bart Schoukens en gedeputeerde Monique Swinnen gaven uitleg
HCH Bart Schoukens en gedeputeerde Monique Swinnen gaven uitleg

Bart Schoukens van de Werkers gaf uitleg bij de machine: “De hagen die met de Hagendorser worden gesnoeid zijn veel properder als die gedaan met een klepelmaaier, die alles stuk slaat en ook makkelijker ziekten verspreidt. Bij dit toestel wordt de bak steeds ontsmet, vliegt er veel minder vuil rond, wordt het snoeisel ter plaatse verhakseld en worden snippers die te ver vliegen naar de haag terug geblazen. Het toestel is zeer wendbaar”.

Heel wat openbare besturen en gemeenten woonden de demonstratie bij
HCH Heel wat openbare besturen en gemeenten woonden de demonstratie bij

De hagen aan het vissershuisje in Hoegaarden dienden als demonstratie. Het toestel kan ingezet worden in de Hoegaardse holle wegen of in de tuinen, met werkingsgebied strekt zich uit over gans de provincie. Heel wat openbare besturen en gemeenten kwamen ter plaatse om de demonstratie mee te maken en kunnen hem bestellen. De hagen moeten wel minstens 50 meter lang zijn.

De Hagendorser in werking aan het vissershuisje
HCH De Hagendorser in werking aan het vissershuisjeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.